Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čvrstom obranom slomili FMP

Autor: Roman Morović

24.09.2009. 22:00
Čvrstom obranom slomili FMP

Foto: Sebastian GOVORČIN



Košarkaši Zadra plasirali su se u finale memorijalnog turnira „Rino Snaidero” u Udinama nakon što su sinoć su u polufinalu bili bolji od beogradskog FMP-a rezultatom 63-58. Zadar će u finalu igrati protiv Snaidera koji je u drugom polufinalu pobijedio Kapfenberg 85:61.
Iako se nakon prvih nekoliko minuta nije tako činilo, bila je to utakmica po guštu trenera Zadra Zmage Sagadina. Zadar je čvrstom obranom limitirao protivnika na svega 47 poena u 35 minuta igre, a tada su Zadrani imali i najveću prednost na utakmici, +15. Tek su u završnici Beograđani malo popravili dojam i završili utakmicu na -5, a ta je nonšalancija igrača Zadra u posljednjih nekoliko minuta razljutila i trenera Zmagu Sagadina. Ipak, u konačnici se može zaključiti da FMP nije imao niti minimalne šanse protiv Zadra, čak ni onda kada, u drugoj četvrtini, Zadrani nisu zabili koš iz igre punih sedam i pol minuta. Uostalom, FMP niti u jednom trenutku utakmice nije bio u vodstvu. Zadrani su startali petorkom Perić, Stipčević, Downs, Boisa i Ružić dok je trener FMP-a Slobodan Klipa na teren poslao Labovića, Protića, Jeremića, Milutinovića i Samardžiskog.
Zadrani su krenuli vrlo precizno i koncentrirano u napadu, ali ništa manje raspoloženi nisu bili ni Beograđani pa je rezultat nakon tri minute igre bio 10-9 u korist Zadra. Sredinom prve četvrtine razigrao se Hrvoje Perić (7 poena u par minuta) i Zadar se uskoro, nakon dvice Cara, prvi put odvojio na +8, 19-11. Tu su razliku Sagadinovi igrači zadržali do kraja prve četvrtine, no tada dolazi do napadačkog black-outa u igri Zadra. Punih sedam i pol minuta trebalo je Zadranima da postignu prvi koš iz igre u drugoj četvrtini. Ipak, obrana je u tom periodu funkcionirala relativno dobro, izuzev nekoliko situacija kada je pod košem poentirao osamanaestogodišnji Dejan Musli, jedan od najboljih mladih centara u Europi. FMP se tako približio na samo pola koša zaostatka, a tricom Milutinovića, tri minute prije kraja prvog poluvremena, dolazi i do izjednačenja, 26-26. Zadrani su se, međutim, probudili u posljednje dvije minute prvoga dijela, te su se koševima Downsa, Cara (kontranapadi) i Boise, vratili na +6, 32-26.
Treću četvrtinu dvicom je otvorio kapetan Tome Ružić, a nakon trica Jeremića i Cara rezultat je 37-29. Samardžiski je smanjio na -6, a nakon Downsove trice, Jeremić dvjema dvicama vraća FMP na -4, 40-36. Novu tricu za Zadar tada je pogodio Stipčević, a u završnici treće četvrtine usljedila je serija slobodnih bacanja nakon koje su Zadrani prvi put na utakmici došli do dvocifrene prednosti, 48-38. Protić je košem uz dodatno bacanje pokušao vratiti svoje u igru, no Boisa i Downs odmah su podigli razliku na +11, 52-41.  Kod FMP-a i dalje je pokušavao samo Protić, no to nije bilo dovoljno. Sredinom posljednje četvrtine razigrao se Micah Downs i nakon njegovih šest poena, Zadar ima najviših +15, 62-47. Tako je utakmica rezultatski bila zaključena još sredinom posljednje četvrtine, a u samoj završnici Samardžiski, Jeremić i Čović napravili su seriju 11-1, te je utakmica završila sa, za Beograđane sasvim pristojnih -5, 63-58.


 ZADAR – FMP 63:58


(23:17, 9:9, 16:15, 15:17)
Udine. Dvorana PalaCarnera. Gledatelja: 50.
ZADAR: Car 7, Perić 9, Stipčević 10, Škifić 2, Batur 2, Šarlija, Prostran, Downs 13, Marčinković, Ružić 8, Boisa 9, Plaisted 3. Trener: Zmago Sagadin.
FMP: Čović 2, Živanović, Labović, Marković 3, Radetić 3, Stamenković, Protić 10, Musli 6, Samardžiski 13, Dimić, Jeremić 15, Milutinović 6. Trener: Slobodan Klipa.
Slobodna bacanja: Zadar 17/22, 77%; FMP 9/17, 53%.
Šut za dva: Zadar 17/34, 50%; FMP 17/33, 52%.
Šut za tri: Zadar 4/8, 50% (Car, Perić, Stipčević, Downs); FMP 5/16, 31% (Jeremić 3, Protić, Milutinović).
Skokovi: Zadar 25 (5); FMP 29 (11).
Osobne pogreške: Zadar 22; FMP 23.




 NEDOSTAJAO RANČIĆ, PROSTRAN NA POŠTEDI


U dobrom raspoloženju Zadrani su u Udine stigli u četvrtak navečer. Jučer su odradili jutarnji trening, a navečer je na rasporedu bila utakmica s FMP-om. Nedostajao je samo Damir Rančić koji je ostao u Zadru zbog ozljede prepone, no s njim će, kažu u klubu, biti sve u redu nakon nekoliko dana pauze. Sinoćnju utakmicu s klupe je odgledao Toni Prostran koji ima problema s koljenom, a osim njega u igru nije ulazio ni Marino Šarlija. Od ostalih mladih igrača Marčinković je igrao šest, Škifić četiri, a Batur tri minute.