Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Oslobađanje Zadra započelo 1943., a završeno 1995.

Autor: Nives Rogoznica

24.09.2009. 22:00
Oslobađanje Zadra započelo 1943., a završeno 1995.

Foto: Zvonko KUCELIN



Oslobađanje Zadra bio je jedan proces koji je simbolično započeo 25.rujna 1943., a završio 5. kolovoza 1995., kad je Zadar konačno počeo živjeti slobodan, u slobodnoj hrvatskoj državi i slobodan u demokratskom i višestranačkom društvu, kazao je Vrančić
Spomendan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom obilježen je danas po već uvriježenom scenariju; predstavnici gradske vlasti vijenac su položili na spomen obilježje na Narodnom trgu, na kojem nema ni ideoloških ni vjerskih simbol, dok su predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista to učinili na Gradskom groblju, jedan posvećen palim borcima NOB-a na spomen obilježju sa zvijezdom petokrakom, i drugi pod Središnji križ posvećen braniteljima Domovinskog rata.
– Slavimo jedan veliki dan, dan kad je 1943. godine ZAVNOH donio odluku o pripojenju Zadra, Istre, Rijeke i otoka matici domovini. Odajemo priznanje toj odluci, a odajemo priznanje i svim onim domoljubima koji su za vrijeme fašističke okupacije Zadra davali svoj doprinos očuvanju hrvatskog identiteta u okupiranom Zadru, koji su dali svoj doprinos u II. svjetskom ratu na antifašističkoj strani u oslobađanju Zadra i koji su dali svoj doprinos i nakon toga, jer potpuno oslobađanje Zadra nije završilo s time. Oslobađanje Zadra bio je jedan proces koji je simbolično započeo 25.rujna 1943., a završio 5. kolovoza 1995., kad je Zadar konačno počeo živjeti slobodan, u slobodnoj hrvatskoj državi i slobodan u demokratskom i višestranačkom društvu. Odajemo priznanje i dužni pijetet svima koji su sudjelovali u tom konačnom oslobođenju Zadra i omogućili život Zadra u slobodnoj demokratskoj hrvatskoj državi, kazao je nakon polaganja vijenca gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.
– Slavimo antifašizam, a ne slavimo komunizam, slavimo život u slobodnoj hrvatskoj državi, a ne slavimo život u Jugoslaviji, odgovorio je na Vrančić na pitanje novinara zašto vijenac nije položio na Gradskom groblju, zajedno s Udrugom antifašista.
Upitan da iznese svoj stav u odnosu na zahtjeve Udruge antifašističkih boraca i antifašizma vraćen imena Ulice 31. listopada 1944. Vrančić je kao kako je taj zahtjev išao prema Odboru za imenovanje ulica i trgova.
– Vidjet ćemo očitovanje odbora, dodao je.
– Sabor RH donio je odluku da se 25. rujna proglasi spomendanom sjećanja na povijesne odluke ZAVNOH-a donesene do 20. rujna 1943. 20. rujna navršena je 66. obljetnica od dana kada je ZAVNOH donio odluku o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, Gorskog Kotara, Dalmacije i jadranskih otoka matici zemlji Hrvatskoj. U Saboru je kao taj datum uzet 25. rujna. Taj veliki povijesni događaj našao je svoje mjesto u Ustavu RH kao temelj hrvatske samobitnosti i državnosti. Posvećujemo naše sjećanje svima onima na čijim žrtvama je utemeljen taj državni praznik. Nažalost, moramo se sjetiti prošlosti kada su fašisti u Italiji došli na vlast 1922. godine i kada je Rapalskim ugovorom 1923. godine nanesena velika nepravda Zadru, Rijeci, Istri, Gorskom kotaru, Dalmaciji i jadranskim otocima. Nakon travanjskog rata 1941. je brzo uslijedila kapitulacija Kraljevine Jugoslavije. Vojska fašističke Italije okupirala je i anketirala navedene krajeve i okupacija je dovela do teških zločina and stanovništvom, do odvođenja u logore i prisiljavanja na služenje talijanskim jezikom. Odlukom o pripojenju navedenih teritorija, proglašavaju se ništavnim svi paktovi, ugovori i konvencije koje su velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a kojima su hrvatske krajeve predali Italiji, a proglašavaju se ništavni i svi ugovori, paktovi i konvencije sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda Pavelića i talijanske vlade. Talijanskoj nacionalnoj manjini zajamčena je autonomija. Zahvaljujući junačkoj borbi jedinica Narodnooslobodilačke vojske koja je oslobodila sve okupirane teritorije, a u kojoj su se nalazili i hrabri borci Zadra i čitave Dalmacije, Zadar je 31. listopada 1944. jednom zauvjek oslobođen od fašističke okupacije, a ne da je tada okupiran, kako nam to neki zlobnici žele nametnuti. Svoje se ne može okupirati nego borbom vratiti. To su učinili borci NOR-a uz pomoć svog naroda. 27. ožujka 1945. Zadar je posjetio predsjednik ZAVNOH-a Vladimir Nazor koji je u svom govoru na Narodnom trgu poručio kako će na prostoru porušenog Zadra nastati novi hrvatski Zadar; da bude naša straža Jadranskom moru i da procvate novim blagostanjem. Toga smo danas svjedoci. Žao mi je što na ovom skupu na dan sjećanja ne vidim učenike škole “Vladmir Nazor”, a na vrijeme im je upućen poziv, kazao je prilikom polaganja vijenca Nikola Dobre predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
– Ne možemo ne izraziti nezadovoljstvo što su u Zadru 1991. brisani gotovo svi nazivi ulica koji su podsjećali na žrtve fašizma i na osloboditelje grada Zadra od fašističke okupacije. Posebno mi je žao što su brisana imena Ulice 31. listopada, dana oslobođenja Zadra, i Obale maršala Tita. Na spomendan sjećanja na odluke ZAVNOH-a trebala se aktualna gradska i županijska vlast na dostojan način pokloniti osloboditeljima grada Zadra. Nažalost, to i danas ne čine, a zašto, neka oni sami sebi postave pitanje, a ne da se kite antifašizmom kad im to iz bilo kog razloga zatreba. Sabor je prije pet godina donio Deklaraciju prema kojom se svi porušeno spomenici NOB-a obnove. Poznato je da je preko 3.000 spomenika uništeno, a ako još jednom netko minira te spomenike iz NOB-a, to znači da se još jednom ubija antifašist. Antifašisti su izvojevali pobjedu nad fašistima, njhovi sinovi, unuci i unuke aktivno su sudjelovali u Domovinskom ratu, a mi polažući vijence zahvaljujemo antifašistima što su odlukama ZAVNOH-a stvorili Federalnu državu Hrvatsku, i istovremeno zahvaljujemo braniteljima Domovinskog rata što su svojom borbom obranili granice ZAVNOH-a koje su utemeljili antifašisti. Hvala jednima i drugima, zaključio je Dobre.


 POD PETOKRAKOM SMO OSLOBODILI ZADAR


– Ja sam jedan od malobrojnih živih boraca 19. udarne divizije čije su jedinice oslobodile Zadar. Imam razloga da budem nezadovoljan odnosom vlasti Grada Zadra koja nije u stanju poštovati žrtve, nego im smeta zvijezda petokraka, a ni u jednom gradu u Dalmacije se to više ne spominje, a pod zvijezdom petokrakom smo oslobodili naš gard Zadar koji je bio okupiran od fašista, kazao je predsjednik Društva “Josip Broz Tito” Bare Juraga.