Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski HGSS spasio planinarku

Autor: HGSS Zadar

24.09.2009. 22:00
Zadarski HGSS spasio planinarku

Foto: HGSS



U četvrtak, 24 rujna nekoliko minuta prije 17 sati, HGSS Zadar zaprimio je dojavu o unesrećenoj posjetiteljici NP Paklenica. Ona je s grupom planinara iz Estonije dan ranije krenula u Veliku Paklenicu gdje su prenoćili u planinarskom domu, a potom su se kroz Malu Paklenicu uputili prema Selinama. Međutim, na udaljenosti od nešto više od sat vremena hoda od ulazne recepcije, poskliznula se, pala i zadobila prijelom lijeve potkoljenice i stopala pa su prijatelji 51-godišnje planinarke pozvali pomoć gorskih spašavatelja.
U obližnjem kanjonu Velike Paklenice u to vrijeme nalazilo se sedmero članova zadarske Stanice koji su se odmah uputili u ka mjestu nesreće, ubrzo su iz Zadra krenule još dvije grupe spašavatelja, a u pomoć su pritekli i djelatnici NP Paklenica.
Dvoje spašavatelja s opremom za pružanje prve pomoć prvi su stigli do unesrećene kojoj su imobilizirali nogu, dok su ostali pripremili nosila i sidrišta za transport. Nakon što je unesrećena zbrinuta, smještena je u marinerova nosila i transport je krenuo prema izlazu iz kanjona. Na nekoliko teže prohodnih mjesta na putu mariner i pratioc su spušteni uz pomoć užeta.
Transport je završio u 21 sat, a unesrećena je potom vozilom HGSS-a prevezena u Zadar na Hitnu, a odatle i zadarsku Opću bolnicu na daljnju obradu.