Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novo okupljalište Zadrana i njihovih gostiju

24.09.2010. 22:00
Novo okupljalište Zadrana i njihovih gostiju


Poljana pape Ivana Pavla II. sinoć je službeno otvorena i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić je zajedno s predstavnicima Grada, Županije, autora, izvođača, nadzora i Konzervatorskog odjela te brojnim građanima prošetao po novouređenom gradskom prostoru.
Otvorenje Poljane privuklo je veliki broj građana koji su znatiželjno promatrali prostor koji je od Drugog svjetskog rata stajao nedefiniran, a sada je konačno uređen i završen.
Većina građana je rekla da su vrlo zadovoljni načinom na koji je Poljana uređena. Nekolicina građana, uglavnom onih s malom djecom, požalila se na oštre rubove koje su zamijetili, a neki su rekli i da im nedostaje parkiralište, koje je nekad tu bilo. Mnogo građana je izrazilo zabrinutost zbog mogućih vandala koji bi mogli uništiti ovaj prostor, ali svi se nadaju da do toga neće doći.
 – Ovo je lijep i veseli zadarski trenutak kada otvaramo i dajemo građanima na raspolaganje ovaj prostor. Oko 65 godina ovo je bio prostor oko kojeg su se vodili stručni sporovi o načinu kako ga urediti, uz poštovanje arheoloških i konzervatorskih uvjeta. Prije nekoliko godina izabran je projekt Ante Uglešića i u realizaciju smo krenuli konačno ove godine, rekao je Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik.
– Više sam nego zadovoljan izvedbom ovog projekta i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u njegovu izvedbu. Dodao je da će u budućnosti ovaj prostor biti krasna scena za mnoga zadarska zbivanja od kazališnih predstava i filmskih festivala, do koncerata ozbiljne, ali i rock glazbe.
– Nadam se da će ovo postati okupljalište građana i njihovih gostiju i reprezentativni gradski prostor. Moram zamoliti naše građane da se pažljivo odnose prema ovoj javnoj površini, kao i prema ostalima. Posebno molim skejtere i bicikliste da poštede ovaj prostor. Zbog toga sam zamolio komunalne redare da češće dežuraju, rekao je Vrančić.
Uz gradonačelnika je bio i autor projekta arhitekt Ante Uglešić, koji je vrlo zadovoljan izvedbom.
 – Velika mi je čast i odgovornost raditi na ovom planetarnom prostoru. Hvala svima koji su pratili ovaj projekt i mislim da možemo biti zadovoljni što je realiziran u kratkom roku, iako se na projektu radilo dugo vremena, zaključio je Uglešić.
Na otvorenju je bila i Anastazija Magaš, pročelnica Konzervatorskog odjela Zadar. Rekla je da su vrlo zadovoljni izvedbom projekta. Rekla je da je od Drugog svjetskog rata ovaj prostor bio nedefiniran.
– Ovaj značajan arheološki lokalitet nam je donio značajne arheološke spoznaje. Nalazimo se na jako slojevitom prostoru i svi su slojevi prezentirani i valorizirani – rimska bazilika, srednjovjekovni bedem i renesansna cisterna. Ovim radom je centar povijesne jezgre Zadra obogaćen, a kulturna baština je zaštićena, rekla je Magaš. Dodala je kako će uslijediti neki detaljni radovi, kao što su postavljanje legendi kojima će označiti određene lokalitete.