Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrančić odao priznanje domoljubima koji su obranili Zadar od fašizma

24.09.2010. 22:00
Vrančić odao priznanje domoljubima koji su obranili Zadar od fašizma


Polaganjem vijenaca kod spomen ploče palima za slobodu Zadra, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, zajedno sa svojim zamjenicima Draženom Grgurovićem i Darkom Kasapom, obilježio je 67. obljetnicu povjesnih odluka ZAVNOH-a. Nakon Prvog svjetskog rata, u pregovorima s Kraljevinom Jugoslavijom Italija je Rapallskim ugovorom iz 1920. dobila Istru, Rijeku Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo, Palagružu i Sušac, oko 10.000 kvadratnih kilometara hrvatske zemlje.
– Danas obilježavamo značajan datum kad je na svom drugom zasjedanju u Plaškom, ZAVNOH donio odluku o pripajanju Zadar državi Hrvatskoj. Polaganjem vijenaca odajemo svoje priznajnje, poštovanje i zahvalnost svim onim domoljubima koji su za vrijeme okupacije Zadra održavali i čuvali tragove hrvatstva, boreći se za svoj indetitet. Odajemo priznanje i svim domoljubima koji su sudjelovali u oslobađanju Zadra od fašističke okupacije. Na ovaj datum i upravo na ovom mjestu, želimo dati svoje poštovanje i zahvalnost doslovno svima koj su dali doprinos svim ovim povijesnim razdobljima, rekao je nakon polaganja vijenca zadarski gradonačelnik.
Na drugom kraju grada, na Gradskom groblju Zadar, vijence su na spomenik osloboditeljima Zadra i hrvatskim braniteljima kod Središnjeg križa, položili članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
– Odluke ZAVNOH-a značajne su za našu državu jer su pripjeni svi teritoriji koji su bili pod fašistima. Tome bi trebalo posvetiti više pažnje na razini našeg grada i županije. Posebice zbog toga što u preambuli Ustava Republie Hrvatske stoji da se svi događaji vežu za antifašizam i odluke ZAVNOH-a. Međutim, danas samo mi ovdje polažemo vijence, a trebale bi to učiniti sve političke stranke jer su jednoglasno izglasale ustav naše države. Međutim zadarske političke stranke to nisu učinile i to je sramotno, rekao je predsjednik UABA Nikola Dobre.
Dobre je dodao kako su dvojica zadarskih gradonačelnika, Živko Kolega i Zvonimir Vrančić nisu htjeli položiti vijenac pod petokrakom. Istina je, nastavlja Dobre, da je prilikom proslave 65. obljetnice oslobođenja Zadra  gradonačelnik Vrančić ipak stao ispred zvijezde petokrake.
– Ne bi ga smetalo da je i danas ovdje s nama. Oni međutim polažu vijence na ploču na kojoj nema petokrake i nikakvih obilježaja vezanih za odluke ZAVNOH-a. i NOB. To je ploča u čast Dana Sv. Krševana protiv čega mi nemamo ništa.  Gradonačelnik Vrančić je čak izjavio da bi se mi trebali dogovoriti gdje ćemo zajednički polagati vijence. No mislimo da su pod zvijezdom petokrakom ostvarene pobjede i dobivena država Hrvatska, a ne pod nekim drugim događajima. Protiv Dana Sv. Krševana nemamo ništa. Dapače, to je dan našeg grada. Međutim, ovaj događaj treba vezati za odluke ZAVNOH-a. Moram ipak napomenuti da je za mandata gradonačelnika Živka Kolege odvojeno 130.000 kuna za obnovu spomenika poginulima u NOB-u. To su sredstva poreznih obveznika i kad su ih već dali, red je i da polože vijenac pod zvijezdu petokraku, rekao je Nikola Dobre.