Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zelena industrija realna prilika za Hrvatsku

24.09.2010. 22:00
Zelena industrija realna prilika za Hrvatsku


Jučer je u Impact centru otvorena Međunarodna konferencija „Business as unusual – Putokaz prema zelenoj ekonomiji” u organizaciji Heinrich Böll Stiftunga Hrvatska. Govorili su Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Atana Grbić, predsjednica udruge „Eko-Zadar”, Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Zadra i Vedran Horvat, voditelj ureda Zaklade Heinrich Böll u Zagrebu. Nakon otvorenja uslijedio je okrugli stol na temu „Zelene industrije realna prilika za Hrvatsku” na kojem su uz Vedrana Horvata kao moderatora sudjelovali Toni Vidan iz Zelene akcije i Friends of the Earth Croatia, Mirela Holy, saborska zastupnica i Stjepan Car iz Končareva Instituta za elektrotehniku.
Konferencija traje ukupno tri dana, zaključno s nedjeljom. Danas u 9 sati je na rasporedu predavanje “Energetske politike Europske unije – koliko daleko od 100 posto obnovljivosti?”, u 10.30 plenarno predavanje “Put prema niskokarbonskoj privredi”, dok su u podne na rasporedu predavanja, odnosno plenarne sjednice na teme “(Raz)rješenje krize – zelenija privreda, transformacija privrede” te “Obnovljivi izvori energije i zaštita klime. Za 15 sati zakazana je rasprava na temu “Nacionalna energetska strategija – što je pošlo krivo?”. “Zelene industrije – novi poticaj za privredu” tema je o kojoj će se raspravljati s početkom u 17.30 sati. Uvodnu riječ održat će Bernd Fischer, veleposlanik SR Njemačke u RH, dok će glavnu riječ voditi Manuel Sarrazin, parlamentarni zastupnik Njemačkog parlamenta i član Die Grünena, njemačke stranke “zelenih”.
Nedjeljni raspored započinje u 9.30 plenarnim predavanjem “Jugoistočna Europa u energetskoj politici Europske unije – periferna ili strateška pozicija?”. U 11.15 slijedi predavanje “Promet i mobilnost – prilika za Green New Deal na Balkanu?”. U 12.15 započinju paralelne djednice i predavanja na temu “Green New Deal – realna prilika za Balkan?” i “Solarizacija Hrvatske – “Veliki poduhvati ili puno lakše od toga?”. Završno predavanje konferencije je u 13.30 na temu “Decentralizacija proizvodnje energije – političko ili tehnološko pitanje?”. Na njemu će među ostalim govoriti Salvador Mila, Katalonski parlament, član španjolskih “zelenih”. Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski, a simultani prijevod je osiguran za većinu predavanja i rasprava.


 HOLY: MOJA JE IZJAVA DIO DOGOVORENE STRATEGIJE SDP-a


Na otvaranje konferencije došla je i saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy. Političke duhove vladajuće stranke uznemirila je prije dva dana izjavom kako “će pregovori s Europskom unijom završiti kada pola HDZ-ove Vlade završi u zatvoru”.
– Ne kajem se zbog te izjave, ona je dio dogovorene strategije Kluba SDP-a. Po reakcijama građana vidim da su oduševljeni, dobila sam samo jedan izrazito negativan mail. Nipošto ne mislim da bismo se trebali ispričati, mi smo oporbena stranka i naš je zadatak da budemo korektiv vlasti.