Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Desetkovani Zadrani prošli Univerzitet

Autor: Roman Morović

24.09.2012. 22:00
Desetkovani Zadrani prošli Univerzitet

Foto: Marin GOSPIĆ



Četiri dana uoči prve utakmice u povratničkoj sezoni u regionalnoj ligi, košarkaši Zadra odigrali su posljednju pripremnu utakmicu. Pobijedili su ruskog drugoligaša iz Surguta, unatoč tome što su bili bez petorice igrača. Osim Garyja Ervina, koji je na odlasku, nije bilo ni kapetana Ive Ivanova, Ante Delaša, Tonija Prostrana i Marka Ramljaka, svih zbog povišene temperature. Da stvar bude još gora, tijekom sinoćnje utakmice ozlijedio se i Bariša Krasić, koji je početkom druge četvrtine izvrnuo zglob i više se nije vraćao u igru. Tako su se u sastavu našli Ante Smolić, Lovre Bašić i David Škara, koji je protiv Surguta igrao i nekoliko dana ranije, kada je u dresu Sonik Puntamike postigao 15 poena.
Dobro prvo poluvrijeme
A igra Zadra bila je ponovno toplo-hladna. Dobra u prvoj dionici, kada su se istaknuli Olivari tricama, te Vrbanc i Travis, a na semaforu je zasvijetlilo +10, 25:15. Onda su Rusi na kraju četvrtine zabili koš-faul i na početku druge prišli na -3, da bi Zadar opet krenuo u bijeg. I do poluvremena otišao na +14, 41:27. Kaštropil je otvorio seriju, nadovezao se Batur, a nešto je pridodao i vrlo dobri Travis. Uz solidnu obranu, to je bilo dovoljno da se slomi otpor nervoznog protivnika, koji je zaradio i nekoliko tehničkih pogrešaka. Trener gostiju je zbog prosjveda bio i na rubu isključenja. A onda, umjesto da se tim ritmom krene i u drugo poluvrijeme, pad. Rusi su vezali tri trice za seriju 11-0 i vratili se na -3, 41:38. Zadar preko Vrbanca i Mikulića opet bježi na +9, ali uoči posljednjih deset minuta igre rezultat je 51:47.
Bašićeva završnica
Batur je na otvaranju četvrte stavio tricu za 54:49, a u igru je ušao i mladi Bašić i poentirao za 56:51. Kada je Travis napravio seriju 6-0 za odlazak na +8 (62:54), činilo se da je priča rezultatski zaključena, ali gosti se još jednom vraćaju. Serijom 7-0 prilaze na samo pola koša zaostatka 62:61 u samoj završnici. Zadrani još nisu bili u bonusu pa je na mladom Bašiću napravljeno nekoliko prekršaja. A kada je konačno stao na liniju slobodnih bacanja, bio je mirne ruke i stavio oba za konačnih 64:61. Time je zavrijedio i najveći pljesak malobrojne publike. Imali su Rusi petnaestak sekundi da tricom pokušaju izboriti produžetak, ali spetljali su se i Zadar je ipak pobjedom zaključio pripremno razdoblje. Sve u svemu, situacija uoči gostovanja u Pioniru nije baš onakva kakvu su u klubu priželjkivali. Čeka se dolazak novog playmakera i lidera, te povratak Hrvoja Perića, koji bi trebali malo popraviti krvnu sliku momčadi uoči paklenog otvaranja sezone. Hoće li netko od njih doći do Partizana ili barem do Crvene zvezde sljedeći utorak, možemo samo nagađati, no činjenica je da vrijeme ne radi u korist Zadrana.


ZADAR – UNIVERZITET SURGUT 64:61


(25:18, 16:9, 10:20, 13:14)
BIOGRAD – Školska dvorana. Gledatelja: 100. Suci: Petani i Hordov (oba Zadar).
ZADAR: Mikulić 6, Smolić, Škara, Olivari 9, Travis 15, Kaštropil 5, Brkić, Krasić, Batur 12, Šango, Vrbanc 13, Bašić 4. Trener: Ante Nazor.
UNIVERZITET SURGUT: Lekavičius 3, Diačok 2, Aleksandrov 6, Kloponin 15, Miloserdov, Olkov, Ekimov 2, Asejev 8, Ševel 9, Zelenski 2, Savenkov 2, Rindin 12. Trener: S. Olkov.




Partizan izgubio od Fuenlabrade


Prvi Zadrov protivnik u ABA ligi ove sezone, beogradski Partizan, izgubio je posljednje dvije pripremne utakmice na gostovanju kod španjolskog prvoligaša Fuenlabrade. Prva je završila 89:64 (Gordon 14, Bertans 11, Bogdanović 10 za Partizan), a druga 87:81 (Gordon 21, Musli 14). Partizan i Zadar u Pioniru igraju u petak u 20 sati.


Na treningu i Dino Rađa


Svi koji su nazočili humanitarnom spektaklu u nedjelju u Jazinama mogli su se uvjeriti da u košarkaškoj svići Dina Rađe itekako još ima ulja. Jasno, s 45 godina na leđima, velika je to razlika u odnosu na najbolje dane, no vidjelo se da je u vrlo dobroj formi, a talent i znanje nisu nešto što se zaboravlja samo tako. Prije utakmice legendarni je košarkaš, koji je dres Zadra nosio u sezoni 1999./2000., proveo neko vrijeme na treningu zadarskih košarkaša, te udijelio poneki savjet visokim igračima.


Ervin na odlasku, Perić pred dolaskom?


Izgleda da je zadarska priča Garyja Ervina definitivno došla kraju. Američki razigravač sinoć nije bio u sastavu, a Branko Skroče, sportski direktor, potvrdio je ono o čemu se govori već danima.
– Pokušavamo pronaći način kako što bezbolnije raskinuti suradnju s Ervinom, budući da ni mi ni on nismo zadovoljni. Jasno je da će biti promjena unutar momčadi. Dovest ćemo novo pojačanje, no s imenom nećemo izlaziti u javnost dok se transfer ne realizira.
Dolazi li Hrvoje Perić?
– To je još otvorena priča. Opet smo ga kontaktirali i bilo bi odlično kada bi to uspjeli realizirati. Moguće je da bude iznenađenja u našoj momčadi do petka – kaže Skroče.


Stara trica


Kao kuriozitet sa sinoćnje utakmice možemo izdvojiti činjenicu da u biogradskoj školskoj dvorani linija za tri poena još nije pomaknuta sa 6,25 na 6,75 metara. Zadrani su, dakle, posljednju utakmicu prije putovanja u Beograd, odigrali po starim dimenzijama igrališta. Mada, reći će većina, onaj tko zna, pogodit će i ovako i onako, a tko ne zna – ne zna.