Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Maček mi je rekao da je bolje da se manje raspitujem

Autor: Boris Pavelić

24.09.2012. 22:00
Maček mi je rekao da je  bolje da se manje raspitujem


Polančec je kazao i kako je “stalna tema predsjedništva HDZ-a bila mreža lokalnih medija”, jer su u stranci su bili uvjereni kako bi preko te mreže mogli pojačati propagandu


Potvrda već poznatih bizarnosti iz odnosa HDZ-a s medijima uglavnom je sve zanimljivo s jučerašnjega svjedočenja bivšega potpredsjednika Sanaderove vlade i člana predsjedništva HDZ-a Damira Polančeca na suđenju Ivi Sanaderu, stranci iz koje je izbačen i ostalima za izvlačenje državnoga novca iz tvrtke Fimi medija.
Polančec je na pitanje tužiteljice izjavio da predsjedništvo HDZ-a “nije raspravljalo o kupovini medija”, ali jest o uređivačkoj politici Hrvatskoga lista, jer su se Sanader i još neki članovi najvišega stranačkog tijela žalili na taj zadarski tjednik ekstremne protueuropske desnice. “Ratko Maček zadužen je da stupi u konkakt i učini nešto da se to promijeni. Ali, o ulasku u vlasničku strukturu nije se raspravljalo”, kazao je Polančec. Jedna od inkriminacija u slučaju Fimi medija jest i stranačko kupovanje medija državnim novcem, od kojih je Hrvatski list navodno kupljen s 400 tisuća eura.
Polančec je kazao i kako je “stalna tema predsjedništva HDZ-a bila mreža lokalnih medija”, jer su u stranci su bili uvjereni kako bi preko te mreže mogli pojačati propagandu. Maček je zato “dobio nalog da razradi kako to provesti”, a je li razradio, Polančec nije znao. Svjedok je opisao i detalj u kojemu mu je Maček, na Polančecovo pitanje tko su mladi ljudi u stranačkoj središnjici, objasnio kako je riječ o stranačkim aktivistima koji za honorar glasaju na televizijskim anketnim pitanjima, kako bi gledatelji stekli dojam da HDZ ima veliku javnu podršku.
Opširan dio svjedočenja tužiteljica je posvetila hrani koja se posluživala na sjednicama stranačkog predsjedništva. Polančec je rekao kako je u neformalnome, nevažnom razgovoru za jedne stanke priupitao nije li tolika raznolika i obilna hrana pretjerivanje, na što mu je Maček u šali odgovorio da će mu biti bolje bude li manje pitao. “Catering je u jednome času postao catering na višoj razini”, opisao je Polančec tužiteljici, čija su uporna pitanja o detaljima stranačkih zakuski nasmijala prvooptuženog Sanadera.
Polančec je izjavio da na sjednicama predsjedništva nije pitao za stranačke financije, a na pitanje tužiteljice zašto, odgovorio je ovako: “I sam se danas pitam zašto nisam postavio mnoga pitanja, ali eto – nisam, gospođo”. Na pitanje prvooptuženoga, potvrdio je da je Sanader na predsjedništvu stranke inicirao Zakon o financiranju političkih stranaka.Danas će svjedočiti vlasnik Euroherca Dubravko Grgić, vlasnik Pan Papira Marinko Mikulić te bivši predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.