Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nema novca za odjel za ovisnike

Autor: Suzana Bandić

24.09.2012. 22:00
Nema novca za odjel za ovisnike

Foto: Zvonko KUCELIN



Svi slažu da je takav odjel potreban, podržavaju i odobravaju njegovo otvaranje, no nitko nije u mogućnosti financirati ga
Unatoč činjenici da je Zadarska županija druga u zemlji po broju ovisnika te naporima zdravstvenih ustanova i udruga koje se bave tom problematikom, čini se da će naše područje još neko vrijeme ostati bez detoks jedinice, a i odjela za liječenje osvisnika o opojnim drogama.
Ravnatelj Psihijatrisijske bolnice Ugljan, dr. Mladen Mavar još sredinom travnja je nadležnom ministarstvu uputio dopis sa zamolbom za povećanje broja pacijenata-ovisnika o drogama koji bi se liječili na odjelu za liječenje ovisnosti u toj ustanovi, no iako taj prijedlog nije odbijen, on nije ostvariv zbog nedostatka novca.
– Ministarstvo zdravlja zaprimilo je 26. travnja Vaš dopis sa zamolbom za povećanje broja pacijenata-ovisnika o drogama koji bi se liječili na odjelu za liječenje ovisnosti o drogama u Vašoj zdravstvenoj ustanovi. Ovim putem slobodni smo vas izvjestiti kako ovo ministarstvo načelno podržava izneseni prijedlog liječenja ovisnika o drogama u Vašoj zdravstvenojh ustanovi. Napominjemo da smo vezano uz predmetnu tematiku zaprimili i mišljenje direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje je također suglasno s Vašim prijedlogom, ali u okviru utvrđenog i ugovorenog maksimalnog iznosa financijskih sredstava, stoji u odgovoru ministarstva koje potpisuje ministar Ranko Ostojić, a koje je na uvid dostavljeno i Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Udruzi Nada i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.
Iz navedenoga proizlazi kako se svi slažu da je takav odjel potreban, podržavaju i odobravaju njegovo otvaranje, no nitko nije u mogućnosti financirati ga. PB Ugljan to svakako neće moći jer je HZZO nedavno paušalni fond ionako umanjio za 364 tisuće kuna. S druge strane, stručnjaci su se složili kako bi odjel za liječenje mogao funkcionirati u toj ustanovi, no da bi zbog specifičnosti problematike detoks ipak trebao biti smješten u OB Zadar, a koja se, kako je već poznato, suočava s financijskim poblemima i minusima na svom računu.