Umjesto na igralištu - na parkiralištu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Na ovom prostoru ne odrastaju djeca nego raste korov

Kaljska djeca nemaju se gdje igrati, sportske aktivnosti im financira Općina Preko, a Općina Kali naplaćuje svakom djetetu deset kuna za sat vremena igranja u školskoj sportskoj dvorani. Kažu to kaljske majke okupljene u Udruzi Kančuolica koje su nezdovoljne radom načelnika Tina Vidova i Općinskog vijeća odlučile izaći u javnost sa svojim problemom. Za njih je to borba za normalno djetinstvo njihove djece od kojih 143-oje polazi osnovnu školu.

- Igralište kod Doma kulture pretvoreno je parkiralište, a drugo kod škole je zapušteno. Prije su se na njemu nalazili golovi, a danas raste korov. Djeca umjesto da se igraju na njemu trče po parkiralištu. To je rezultiralo time da je lani jedno djete pregazio automobil. U Nogometni klub Sv. Mihovil u općini Preko upisana su djeca iz Kali, njegov rad najvećim dijelom financira Općina Preko, a Općina Kali simbolično. Apsurdno je što većina djece koja tamo idu ternirati nogomet dolaze iz Kali, kaže članica Udruge i majka dvoje djce Hedvige Blaslov.

- Općina nije ništa napravila za našu djecu. U mjestu ima park koji je napravljen donacijom Kali Tune. I Cromaris je uvijek našao novac za našu djecu kada bi im se obratili. Naš načelnik kaže da nema novaca. Problem je i s putem do škole. Nema nogostupa i loše je osvijetljen. Tražili smo da se poduzme nešto po tom pitanju, ali iz Općine smo dobili odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti. U Zadarskoj županiji i Ministarstvu obrazovanja su nam rekli da je to zadaća Općine.

S njom se slažu i druge članice udruge koje nisu željele izlaziti u javnost. Zbog svega navednog nezadovoljni roditelji koje podržavaju i u Udruzi Kualjska mladež zatražili su da se o ovim problemima raspravlja na idućoj sjednici Oćinskog vijeća.

Načellnik Vidov kaže kako nije istina da se djeci naplaćuje ulazak u dvoranu.

- Korištenje dvorane se naplaćuje samo odraslima, a ne djeci. Prostor kod Doma za kulturu je općinski teren i nije igralište. Uložili smo 200.000 kuna da pripremimo nogometno igralište za postavljanje umjetne trave što košta 800.000 kuna. Mi taj novac nemamo. U tijeku je odvajanje naše škole od Osnovne škole Valentin Klarin iz Preka. Kad to uspijemo lakše ćemo pronaći sredstva za našu djecu. Bit će tada novca i za put do škole i za rasvjetu i za igralište obećava Vidov.

Neka župan nešto dade
- Posljednjih osam godina stalno se javljamo na natječaje Zadarske županije, a nismo dobili niti lipe za sport. Naša općina je najveći izvoznik u Zadarskoj županiji. Međutim u nas se ništa ne ulaže već se samo uzima. Župan Zrilić daje novac za izgradnju dvije učionice u Poličniku, a nama ništa, kaže načelnik Vidov.
Politička računica

Napade roditelja na Općinu Kali načelnik Tino Vidov ocijenio je kao početak predizborne kampanje pred nadolazeće lokalne izbore. I roditelji smatraju kako cijeloj situaciji kumuje lokalna politička računica.

- U Kalima je 65 posto stanovnika starije dobi. Načelnik je umirovljenicima dao dobre prostorije i otvorio im kafić. Računica je očigledna. Umirovljenici zakoružuju glasački listić, a djeca ne, kaže jedan od roditelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno