Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Veća brzina dopuštena Jadranskom magistralom, nego Kalmetinom!

Autor: Siniša Klarica

24.09.2012. 22:00
Veća brzina dopuštena Jadranskom magistralom, nego Kalmetinom!

Foto: Zvonko KUCELIN



Sam izgled ceste navodi na zaključak da se radi o brzoj cesti pa vozači misle da je na početku ceste i dijelovima gdje nije vidljiv znak ograničenja, dozvoljena brzina 110 km/h kao što je to propisano za brze ceste


Ovih su se dana Zadarskom listu obratili vozači koji su najvjerojatnije bili kažnjeni zbog prebrze vožnje na cesti Zadar 2 – Gaženica, popularnoj Kalmetini. Za ograničenja brzine na cesti vozači kažu da su u najmanju ruku zbunjujuća.
– Nema znaka ograničenja brzine od 80 km/h nego tek kod prvih zavoja i skretanja! Na cesti nema semafora niti mnogo ulaza i izlaza. Sam izgled ceste navodi na zaključak da se radi o brzoj cesti pa vozači misle da je na početku ceste i dijelovima gdje nije vidljiv znak ograničenja dopuštena brzina 110 km/h, kao što je to propisano za brze ceste. Može li netko objasniti koliko je ograničenje brzine na toj cesti i je li ograničenje 80 km/h na cijeloj dionici ceste. Zašto je na toj cesti ograničenje brzine od 80 km/h čak manje nego na Jadranskoj magistrali gdje ograničenje iznosi 90 km/h, pitaju se vozači koji tvrde da se svagdje ovakva cesta naziva brzom cestom te zašto i ograničenje nije u skladu s tim nazivom?
Dodaju kako se u nekim drugim gradovima i Istri na sličnim prometnicama smije voziti mnogo brže. Odgovor je stigao iz zadarske ispostave Hrvatskih cesta. Prvi čovjek ispostave Ante Šarić rekao je da su svi znakovi i ograničenja na Kalmetini postavljeni po propisu i projektu.
– Cesta ima uporabnu dozvolu, a dopuštena brzina od 110 km/h nije moguća jer, jednostavno, cesta za tu brzinu nije projektirana. Inače, vertikalna signalizacija, time i znakovi ograničenja brzine od 80 km/h vrijede do prvog sljedećeg križanja, objasnio nam je Ante Šarić.