Nakon 50.000 sati naleta svi avioni na broju i sve glave na ramenima

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Damir Barišić, nekadašnji vođa grupe Krila Oluje i natporučnik Juraj Kovačević

Kad su se 12. rujna pripremali za trenažni let, bojnik Damir Barišić, inače nekadašnji vođa grupe Krila Oluje i natporučnik Juraj Kovačević nisu ni slutili da će njihov let biti 50.000. sat naleta na avionima Pilatus PC-9 u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik. Kad su se približili zrakoplovu reg. oznake 059, vidjeli su neko komešanje među tehničarima koji su im priopćili da je baš njima pripala čast 50.000 sata naleta. Važnija od tog podatka je činjenica da je i taj sat leta, kao i 49.999 sati prije njega prošao bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, a kamoli teže nesreće. Cijeli događaj proslavit će se 6. studenog na Dan eskadrile, kad će biti upriličena svečanost na koju će biti pozvani brojni uzvanici. Međutim, i Barišić i Kovačević skromno ukazuju da je to zasluga ne samo pilota, nastavnika letenja, nego cijele eskadrile i tehničara koji od 1996. održavaju Pilatuse na visokoj razini.

- Nije mala stvar odletjeti 50.000 sati bez značajnijih izvanrednih situacija. Statistike su tu neumoljive i pokazuju da određen broj sati naleta, vuče za sobom i neočekivane događaje. Kvaliteta nastavnika letenja i pažnja koju posvećujemo sigurnosti letenja dovela je do toga da su nakon 50.000 sati naleta svi avioni na broju i sve glave na ramenima, kako se to kaže u žargonu, rekao je na početku bojnik Barišić.

Zanimljive su i same okolnosti ovog jubilarnog leta. Nakon odlaska iz Krila Oluje, školovanja u Zagrebu, i sudjelovanja u misiji KFOR-a na Kosovu, Barišić je zadnji let Pilatusom imao u studenom 2013. Kako je prošlo više od 6 mjeseci od zadnjeg leta, Barišić je trenažni let morao odraditi s nekim od nastavnika letenja.

 Određen mu je natporučnik Juraj Kovačević, kojemu je Barišić bio nastavnik letenja na selekciji, dakle na početku školovanja za pilota HRZ-a. Barišić kaže da je i sreća, budući da je istovremeno šest aviona poletjelo sa stajanke 93. ZB Zemunik, pripomogla da odradi taj let koji je imao veliku simboliku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno