U Sukošanu jedini nasad limunove trave u Hrvatskoj

Slika korisnika admin
A. SITNICA
U nasadu limunove trave

Piši o Boži Grginoviću iz Sukošana, kratko mi je odgovorila prva žena Savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun tijekom redovnog tjednog kontakta i pitanja što ima novog na terenu. Božo ima plavi krumpir, nasade žižula, sadi limunovu travu, kratko je napomenula Dragun, a pitanja su se počela postavljati sama od sebe. Što je to plavi krumpir i limunova trava, tko je taj Božo Grginović, koji iskače od uobičajenog poljoprivrednog obrasca? Po toj šabloni zemlja je namijenjena za sadnju crvenog krumpira, kapule, pomidora, a umjesto neke limunove trave što nije primjereno saditi, blitvu i kupus. Nakon toga slijede tržišne patnje jer su otkupne cijene takve da se ne pokriju ni troškovi, a da pritom nitko ne razmišlja nešto promijeniti. Je li Božo obični Don Quijote ili Prometej koji otkirva nove tržišne mogućnosti za domaće poljoprivrednike?

- Plavi krumpir podrijetlom je iz peruanskih Anda, a bio je omiljeno jelo tadašnjih kraljeva. Englezi preporučuju da se daje maloj djeci. Nedavno sam se čuo s Gordanom Dragun koja mi je rekla da je vidjela u Zagrebu na tržnici da se prodaje po cijeni od 80 kuna za kilogram, počinje svoju priču Božo Grginović.

Uz već spomenute kulture, Grginović uzgaja i batat. Uspjehe postiže i sa žižulom.

- Imam 340 stupa žižula. One se izvoze u Nizozemsku, Austriju, Švedsku, Englesku. Otkupna cijena kreće se od 20 kuna pa sve do 100 kuna po kilogramu. Limunova trava također ima svoju priču jer je ona ljekovita i aromatična biljka, a Grginovićev nasad limunove trave je jedini je za koji u Hrvatskoj zna da postoji rukovoditeljica Savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun .

više u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)