Bivši radnici traže četiri milijuna kuna otpremnina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Bivši radnici će protiv bivših direktora podnijeti kaznene prijave

Bivši radnici prijevozničke tvrtke Croatia Zadar Linea, koja je u stečaju već 11 godina jučer su održali mirni prosvjed tražeći isplate otpremnina. Na skupu su upozorili kako je ovo jedan od najduljih stečajeva u RH i kako se sudski postupci vode zbog imovine tvrtke vrijedne oko 100 milijuna kuna.

Naime, nakon niza prosvjeda bivših radnika i podružnice SSSH-a u Zadru, te intervencije nadležnih državnih institucija, sporovi na sudovima su ubrzani i trenutno se vode na Visokom trgovačkom sudu RH i Ustavnom sudu koji će donijeti konačnu presudu.

"Mogli bismo roman napisati o ovome što smo prošli"

Glavni sindikalni povjerenik Croatia Zadar Linea, Ivan Bucić, u ime radnika izrazio je zadovoljstvo izmještanjem predmeta na zagrebački sud jer im to konačno daje šansu da se dugogodišnji sudski postupci okončaju, a oni dobiju otpremnine.

- Nadamo se da će se naš predmet u Zagrebu hitno riješiti, jer vjerojatno neće ležati u ladici pet, šest godina kao što je ležao ovdje. Molimo predsjednicu Ustavnog suda, Jasnu Omejec, da se to što brže riješi jer smo na rubu egzistencije. Imamo već šestero umrlih i dosta bolesnih i nezbrinutih ljudi, pa želimo da se ovaj problem Kruga riješi, na što i imamo pravo.

Na skupu je govorio i Predrag Dušević, član Povjereništva podružnice Sindikata prometa i veza, kojemu bivša uprava duguje 100.000 kuna.

- Najprije zahvaljujem vama medijima jer da nije vas, naš slučaj sigurno ne bi ni došao do sudova u Zagrebu. Drago nam je da su naši predmeti otišli gore, i to zbog pristranosti Ardene Bajlo koja je donosila odluke protiv radnika. Nije imala sluha kada joj se govorilo da je ovo što se događa protuzakonito, ali nadamo se da će u Zagrebu biti suđeno po zakonu i da će se što hitnije riješiti. Nakon toliko godina ovo je već prešlo u agoniju, siguran sam da ovakvog slučaja nema ne samo u Hrvatskoj, nego ni u Europi. Mogli bismo roman napisati o ovome što smo prošli, a imamo dokaza o krivcima. Mjerodavne službe to trebaju istražiti, ali nažalost, ne rješavaju ništa. Koja god vlast dođe, svi obećavaju da će ovo riješiti, ali brzo ogluše. Neka Ardena Bajlo kaže što je to ona spasila u Zadru. Prije rata smo imali 50.000 zaposlenih ljudi u Zadru, a koliko ih sada imamo? Radim u Liburniji, ali nemam ni radnika za voziti, budu po dvojica. U Croatia Zadar Lineu nas je u početku radilo 120, kasnije 86 kad je došlo do propadanja i cirkusa s Prosečkim - kazao je Dušević.

O tijeku najduljeg stečajnog postupka u Hrvatskoj govorio je i pravni zastuspnik SSSH-a, Vedran Uranija, naglašavajući kako se slučaj nakon mnogo godina počeo rješavati.

- Kada smo mislili da sve stoji na mrtvoj točki i kada smo već postali rezignirani sporošću hrvatskog pravosuđa, ipak je došlo do bitnog pomaka. Nevjerojatno, ali istinito, ovo je najdulji stečaj u Hrvatskoj pokrenut još 5. prosinca 2000. godine, a formalno dovršen 25. veljače 2012. godine. Mnogi su već i umrli, ili su se razboljeli jer agonija traje već 16 godina. Bitan pomak je u tome što je, nakon serije očajničkih prosvjeda i obraćanja predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, došlo do njihove intervencije i delegiranja sporova na Visoki trgovački sud. Zato s ovoga mjesta apeliramo da se ova agonija dovrši i otvoreno tražimo od predsjednika Visokog trgovačkog suda, a ne vršeći nikakav pritisak na pravosuđe, da konačno stave točku na "i" ovih postupaka. Na Visokom trgovačkom sudu je postupak u vezi starog kolodvora na Poluotoku i kolodvora u Obrovcu, a na Ustavnom sudu se vodi postupak za Čazmatransov krug vrijedan 50 milijuna kuna - kazao je Uranija, dodajući kako je delegiranje predmeta konačno otvorilo mogućnost da radnici dobiju ono što im pripada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno