Ministarstvo: Upravno vijeće mora izabrati ravnatelja u što kraćem roku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ
Grgo Šoša - ravnatelj i u osmom desetljeću života

Sudeći po odgovoru Ministarstva socijalne politike i mladih kandidatu koji se žalio na postupak provedbe natječaja za ravnatelja Doma za starije i nemoćne Zadar, reklo bi se da su i oni iznenađeni rezultatima natječaja. Kao što znamo, dosadašnjem ravnatelju Grgi Šoši koji je već ušao u osmo desetljeće života istekao je mandat, no Upravno vijeće produljilo ga je u obliku v.d. statusa.

Zbog toga, i činjenice da Šoša ima samo višu stručnu spremu, neki su se kandidati žalili. Jedna je žalba podnijeta Inspektoratu rada i još je u postupku, a druga Ministarstvu socijalne politike i mladih. Podnijete su radi utvrđivanja valjanosti natječaja, a s obzirom da je Šoša ispunio uvjete za mirovinu i po zakonu se više ne bi trebao nalaziti na dužnosti ravnatelja, te zbog njegove stručne spreme. Ostali su kandidati, za razliku od Šoše, imali visoku spremu.

Na žalbu kandidata stigao je zanimljiv odgovor iz Ministarstva koje je analiziralo zaprimljenu dokumentaciju iz Zadra. Utvrdili su da Upravno vijeće nije postupilo nezakonito, ali naglašavaju kako bi trebalo što prije izabrati ravnatelja:

- Upravno vijeće Doma nije počinilo nezakonitost time što nije izabralo ravnatelja i imenovalo Grgu Šošu v.d. ravnateljem. Ali, imajući u vidu sve okolnosti navedenog postupka, značaj Doma za lokalnu zajednicu, životnu dob osobe imenovane za v.d. ravnatelja, te naročito činjenicu da su se na prethodne natječaje prijavljivali kandidati koji ispunjavaju uvjete iz natječaja, smatramo opravdanim naglasiti da je Upravno vijeće obvezno izvršiti izbor ravnatelja u što kraćem roku - navodi pomoćnica ministrice, Iva Prpić.

Dopis je poslan i županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, pa treba vidjeti kako će oni reagirati u nastavku ovog natječaja. Dosad se nisu oglasili, iako su članovi Upravnog vijeća, dr. Ante Lucin i odvjetnik Božo Vrkić podnijeli ostavke. 

Lucin se nije slagao s produljenjem mandata Grgi Šoši, posebice stoga što i stručnjaci upozoravaju kako Hrvatskoj zbog iseljavanja mladih prijeti demografski slom, "a Upravno vijeće doma je među više valjanih prijava izabralo dosadašnjeg ravnatelja, na pragu osmog desetljeća života. Ja ne podržavam takvu odluku i u daljnjem radu ovakvog UV-a ne želim sudjelovati", javno je tada poručio Lucin.

No Šoša i dalje ima bezrezervnu podršku u predsjedniku Upravnog vijeća, dugogodišnjem prijatelju Marijanu Vrkiću, koji od početka ima razumijevanja za njegovu želju da i u osmom desetljeću vodi Dom. 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno