U Kalima izvrsno funkcionira model mora kao izvora života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Na skupu će biti obrađeno preko 60 znanstvenih tema koje bi trebale rezultirati monografijom o Kalima

Jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvoren znanstveni skup Kali. Dvodnevni skup su zajednički organizirali Sveučilište u Zadru, Općina Kali i Zavod za povijesne znanosti HAZU.  Predsjednik Organizacijskog odbora prof. Josip Faričić istaknuo je podatak da je Kali s 1.638 stanovnika najveće mjesto na zadarskim otocima. Istina, veći su i Vir i Pag, ali se u ovim slučajevima radi o otocima koji su povezani mostom s kopnom.

Pitanje ribarske luke u Lamjani

- Skup je dio redovitih multidisciplinarnih znanstvenih istraživanja zadarske regije koje provodi Sveučilište u Zadru. Kali su izuzetno važno mjesto koje nadilazi same satistike s obzirom na bogatu ribarsku baštinu. Zadarska županija ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni upravo zahvaljujući Kali Tuni i izvozu Tune u Japan. U Kalima izvrsno funkcionira model mora kao izvora života i medija komunikacije. To se izuzetno reflektira na svakodnevni život. Skup će obraditi niz različiti tema, vezanih za povijest, arhelogiju, prirodoslovlje, jezičnu, etnološku baštinu i sl. rekao je Josip Faričić.

Prvi dio skupa bit će održan u Zadru, a drugi dio u Kalima. Bit će obrađeno preko 60 znanstvenih tema koje bi trebale rezultirati monografijom o Kalima. Tako je najavio općinski načelnik Duško Vidov.

- Imamo veliki razvojnu šansu. Kali su ribarska metropola Hrvatske, a Kaljani ulove 50 posto ribe koja se ulovi u našoj zemlji. Kaljski ribari imaju flotu od 40-tak brodova, a ulove i 80 posto tune u RH. No nažalost još uvijek nije rješeno pitanje ribarske luke u Lamjani. Moramo poraditi i na demografskoj obnovi, ali i na uvjetima za ostanak mladih na otoku, rekao je između ostalog kaljski načelnik Vidov.

Županijski pročelnik za kulturu i školstvo Ivan Šimunić istaknuo je da su Kali mjesto koje je pronijelo slavu hrvatskog ribarstva diljem svijeta. Svoje poslovanje proširili su i na kopno gdje u Šopotu pored Benkovca djeluje ribarska zadruga Omega 3.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno