Većina Zadrana za djelomično zatvranje Poluotoka za promet

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Pitanje je postavljeno s ciljem smanjenja prometnih gužvi u Zadru

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti na web stranicama Grada Zadra postavljeno je anketno pitanje za građane "Treba li u potpunosti zatvoriti Poluotok za promet"?

Pitanje je postavljeno s ciljem smanjenja prometnih gužvi u Zadru, posebno tijekom ljeta na Poluotoku, te poticanje što većeg broja građana da u cilju vlastitog zdravlja, ali i zaštite okoliša koriste druge oblike kretanja, primjerice da češće korište javni prijevoz, bicikle ili da jednostavno pješače.

Komentari građana

Andreja Baraba, gradska pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, iznijela je i okvirne rezultate ankete, naglasivši kako je posebno veseli što je velik broj građana ispunio anketu, te što su ostavljali i određene komentare na koji način se može regulirati velika koncentracija vozila i spriječitri prometne gužve na Poluotoku.

- Na anketno pitanje stiglo je ukupno 104 odgovora. To međutim, ne znači da su 104 osobe odgovarile na pitanje jer je jedna osoba mogla više puta ispuniti anketu. Za zatvaranje Poluotoka u cijelosti odgovorilo je 46 posto anketiranih, za djelomično zatvaranje bilo je njih 58 posto, dok nitko nije odgovorio negativno, kako to ne treba učiniti, kazala je Baraba.

Iz toga možemo zaključiti, kako dalje navodi gradska pročelnica, kako većina njih predlaže djelomično zatvaranje Poluotoka za promet.

Tome u prilog pojedinci su ostavljali i komentare, a koji su jednim dijelom na tragu budućih strateških planova Gradske uprave u cilju rješavanja velikih prometnih gužvi u staroj gradskoj jezgri.

- Neki od komentara su bili kako bi se za dostavna i gospodarska vozila trebao napraviti distribucijski centar na Ravnicama, odakle bi se dostava za ugostiteljske i ostale objekte na Pluotoku vršila električnim vozilima. Također, velik broj anketiranih građana predložio je kako bi se umjesto vlastitih automobila građani češće trebali koristiti sredstvima javnog prijevoza. Bilo je i onih koji su predložili postavljanje većeg broja stalaka za bicikle na samom Poluotoku, kao i izgradnju biciklističkih staza, pojasnila je Baraba.

Od ostalih prijedloga istaknuti su i gradnja malo većeg parkirališta u blizini samog centra grada, jeftinije parkiranje i slično.

Baraba navodi kako će se rezultati ankete zajedno s konstruktivnim komentarima proslijediti dalje Gradskoj upravi, te se nada kako će se uskoro pronaći adekvatno rješenje za nesnosnu gužvu u prometu na samom Poluotoku, kao i nedostatak parkirališnih mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno