Plaže Ždrijac, Kraljičina i Prodorica gotovo nestale u poplavi

Slika korisnika valentinam
Za sanaciju u Ninskoj laguni potrebna i pomoć države
Trenutno se plaže čiste, skuplja se i uklanja otpad kako bi ih mogli koristiti posezonski turisti koji su odlučili svoj boravak ipak provesti u Ninu. Mnogi su zbog velikih poplava otkazali svoj dolazak, ali mnogi su od njih ipak odlučili doći u Ninsku lagunu
Kristijan ČVRLJEVIĆ
Do početka svibnja naredne godine nužno je omogućiti kvalitetno korištenje plažnih prostora

Poplava katastrofalnih razmjera kakvu ne pamte stanovnici Nina nanijela je ogromne materijalne štete drevnom kraljevskom gradu. Bujica uzrokovana velikom količinom padalina na širem ninskom području koju nije mogao u cijelosti prihvatiti vodotok Miljašić jaruge probila je najprije vodozaštitni nasip tzv. branu za poplavu, a nakon toga sve je bilo izvan kontrole. U toj bujici stradala su dva kamena mosta od povijesnog značaja. U potpunosti je uništen gospodarski pogon Solane s čitavom godišnjom berbom soli, Muzej soli i novootvorena atrakcija Kuća soli, a s velikom količinom kamenja i smeća zatrpano je plitko lučko područje.

Bujica odnijela pijesak, donijela smeće

Razornom snagom voda je udarila na pješčane plitke obale kojima je promijenila oblike te na nekim dijelovima pješčane sprudove prepolovila.

Izuzetno su teško stradale poznate ninske duge prirodne pješčane plaže koje su glavni aduti Nina u turističkoj potražnji i koje su razlog dolaska tisuća i tisuća turista. Plaža Ždrijac, Kraljičina plaža i plaža Prodorica s kojih je vodena bujica odnijela velike količine pijeska te nanijela veliku količinu smeća, granja i kamenja s razorenih mostova, postupno se čiste, a posjećuju ih posezonski gosti.

Miljašić jaruga je inače kroz povijest bila poznata kao glavni uzročnik gospodarskog propadanja Nina, posebno u razdoblju od 17. do početka 20. stoljeća budući je plavila šire ninsko područje te uzrokovala razvoj malarije što je imalo za posljedicu velike demografske gubitke, a povezano s time slabi gospodarski razvoj.

Nemila poplava uneredila je pješčane obale na sve tri pješčane plaže koje se nalaze u Ninskoj laguni - Ždrijac, Kraljičina plaža i plaža Prodorica, a za njihovu sanaciju potrebna su velika financijska sredstva i pomoć države. Razorna vodena bujica oštetila je u najvećoj mjeri pješčanu plažu Ždrijac i njezin dugi pješčani sprud, omiljeno mjesto između ostalog mnogobrojnih ljubitelja avanturističkog odmora kroz surfing i kitesurfing.

Prirodno dobro povezano s gospodarskim razvojem

Pješčane plaže kao prirodno dobro usko su povezane s obavljanjem gospodarske djelatnosti iznajmljivanja smještaja turistima unutar kojeg je registrirano blizu 3.500 smještajnih jedinica te je stoga do početka svibnja naredne godine nužno omogućiti kvalitetno korištenje plažnih prostora na način da ih se pripremi za prihvat turista kako bi se nesmetano obavljala turistička sezona 2018. Prioritet uređivanja Nina su svakako plaže od kojih živi domicilno stanovništvo pa su sve snage, pored ostalih sanacija, usmjerene u tom pravcu.

Trenutno se plaže čiste, skuplja se i uklanja otpad kako bi ih mogli koristiti posezonski turisti koji su odlučili svoj boravak ipak provesti u Ninu. Mnogi su zbog velikih poplava otkazali svoj dolazak, ali mnogi su od njih ipak odlučili doći u Ninsku lagunu, na pješčane plitke obale u blizini starohrvatskog grada Nina.

Danas je sunce obasjalo Nin i pogled preko lagune prema Velebitu odavao je veličanstveni doživljaj te vizuru koja otklanja sumorne misli na to da se upravo u laguni nedavno odigrao katastrofalan scenarij gdje su u poplavi gotovo potpuno nestale prekrasne pješčane plaže.

Marija DEJANOVIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno