Putujuća izložba o 112., zadarskoj brigadi HV-a otvorena i u Obrovcu

Slika korisnika valentinam
Želimo da djeca zapamte da najviše dugujemo poginulim braniteljima
Izložbom su naglašena četiri ključna trenutka u kojima je veliku ulogu odigrala 112. brigada: obrana Zadra rujan-listopad 1991., oslobađanje brda Križ u svibnju 1992., akcija Maslenica 1993. i operacija Oluja u kolovozu 1995.
S otvorenja izložbe „Fotografije i dokumenti 112. brigade HV“

 U povodu obilježavanja 24. obljetnice VRO Maslenica, a u organizaciji Zadarske županije i Državnog arhiva u Zadru, jučer je u Srednjoj školi Obrovac otvorena izložba „Fotografije i dokumenti 112. brigade HV“. Riječ je o putujućoj izložbi ratnih fotografija, a o motivima nastanka izložbe govorio je autor izložbe, arhivski savjetnik Marijan Maroja.

Prema Maroji, izložba je pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. godine do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. godine, kada završava njen ratni put. Uz kronološki poredane fotografije i najvažnije dokumente 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji će posjetitelje vratiti u vrijeme Domovinskog rata. Na platnu u pozadini vrti se i HRT-ov dokumentarni film o 112. brigadi, rekao je Maroja. Grafičku pripremu izložbe napravio je arhivski tehničar - reprograf Tomislav Vrsaljko.

Izložbom su naglašena četiri ključna trenutka u kojima je veliku ulogu odigrala 112. brigada: obrana Zadra rujan-listopad 1991., oslobađanje brda Križ u svibnju 1992., akcija Maslenica 1993. i operacija Oluja u kolovozu 1995.

O osnivanju i ratnom putu 112. brigade učenike i nastavnike je upoznao njen prvi zapovjednik pukovnik Marko Čulina. Čulina je učenicima govorio o obrani Kruševa i oslobađanju obrovačkog područja u akciji Maslenica. Naglasio je kako je tijekom četiri ratne godine kroz brigadu prošlo oko 12.000 branitelja, što iznosi oko 10 posto stanovnika županije. Ova brigada je, kazivao je Čulina, majka svih postrojbi i dragovoljaca u Zadru te rasadnik vojnih kadrova.

- Ali ono što najviše želimo da ova djeca zapamte i kome najviše dugujemo su 74 poginula branitelja te dva nestala suborca čije su slike ovdje izložene, govori ovaj zapovjednik.

Nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević, također pripadnik 112. brigade. Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić naglasivši da je izložba, između ostaloga, postavljena i zbog istine, stine o Domovinskom ratu i događanjima na ovom području Zadarske županije. Umjesto odsutnog ravnatelja Darka Tokića, nazočne je kao domaćin pozdravio njegov kolega Željko Modrić, inače ravnatelj Osnovne škole Obrovac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno