Solana Nin u poplavi najviše stradala

Slika korisnika valentinam
Bujica odnijela deset milijuna kuna
Trenutno smo u fazi sanacije, svi naši djelatnici, njih 28, rade. Sve to moramo riješiti tijekom zime. Poptuno nam je uništen Muzej soli i Kuća soli, sve treba iznova raditi. Poptuno su nam uništeni i uredi, skladišta, strojevi, hrpa alata. Uspjeli smo spasiti cvijet soli od prijašnjih godina, priča Zoran Šanko, voditelj Solane Nin
Poplavu će pamtiti u Solani, ali i u cijelom Ninu

Štete u Solani Nin od nedavnih katasrofalnih poplava procjenjuju se na 10 milijuna kuna. Na 55 hektara površine u Ninskoj laguni Solana je nakon poplava najviše stradala, a više od dvije trećine ovogodišnjeg uroda soli jednostavno je propalo.

Solana je bila prva na udaru vodenih bujica stoga i ne čudi kako se razmjeri šteta ondje broje u desecima milijuna kuna.

Zoran Šanko, voditelj Solane Nin kaže kako će za sanaciju šteta trebati pomoć jer sami neće moći sve obnoviti, srediti i vratiti u prvobitno stanje.

- Najveće štete su nam na bazenima soli, tu ima puno posla, puno toga za sanirati, bazeni su puni mulja. Trenutno smo u fazi sanacije, svi naši djelatnici, njih 28 rade. Sve to moramo riješiti tijekom zime. Poptuno nam je uništen Muzej soli i Kuća soli, sve treba iznova raditi. Poptuno su nam uništeni i uredi, skladišta, strojevi, hrpa alata. Uspjeli smo spasiti cvijet soli od prijašnjih godina jer je bio visoko na policama, a sve što je bilo niže, propalo je, priča Šanko, dodajući kako je razina vode u nekim dijelovima Solane dosezala i do metar i pol.

Čak je i 10-ak osobnih vozila djelatnika Solane koja su bila parkirana ispred pogona poptuno uništeno.

Upitno je hoće li veliki razmjeri štete imati utjecaja i kakvog na berbu soli sljedeće godine.

- Sigurno će se posljedice osjetiti i dogodine, a ovo nam je trebala biti rekordna godina, kazao je voditelj Solane Nin.

Muzej soli i Kuću soli planiraju obnoviti što prije budući da je riječ o vrlo zanimljivom projektu kojeg turisti posjećuju u velikom broju.

Upravo u Muzeju soli posjetiteljima je zanimljivo vidjeti i naučiti više o tradicionalnoj proizvodnji soli, a kozmetička linija s kristalom, cvijetom soli koji se skuplja na površini bazena apsolutni je hit.

Osim što je za Solana Nin važna u svim segmentima, gospodarskom, turističkom, povijesnom, riječ je o jedinoj tvornici u državi gdje se još uvijek na tradicionalan način proizvodi sol. A kada se tradicionalnom pridodaju suvremene ideje i ne čudi što je jako popularno mjesto brojnim turistima koji Solanu svake godine posjećuju u sve većem broju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno