Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Otkrivena spomen-ploča hrvatskom narodu na zgradi Peglica

25.09.2018. 17:44
FOTOGALERIJA: Otkrivena  spomen-ploča  hrvatskom  narodu na zgradi Peglica


Obilježavanje 75. obljetnice donošenja odluke o  pripojenju  Zadra matici zemlji Hrvatskoj, uz redovita polaganja vijenaca,   uveličano je otkrivanjem spomen-ploče hrvatskom narodu na južnoj strani  zgrade, popularno znane kao "Peglica" u Ulici Bartola Kašića. Odluku o  pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici  zemlji Hrvatskoj donijelo je 20. rujna 1943. godine Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH). 
Govoreći na Svečanoj akademiji koja je, kao i ostali dio obilježavanja,  održan pod pokroviteljstvom Vlade RH, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, Miljenko Letinić,  je kazao kako ga  prožimaju  dva osjećaja.
– Ponosan sam  jer je naša Udruga pokretač inicijative da se nakon tri  četvrtine stoljeća dostojno obilježi jedna od najznačajnijih odluka iz  NOB-a, vezane uz opstojnost i slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda, a s  druge strane osjećam nelagodu i tugu jer to nije davno prije učinjeno  zbog čega se otvarao prostor za razna nagađanja s političkim konotacijama, često opasnog i neukusnog sadržaja. No, to danas s ovim činom  odlazi u povijest nadam se zauvijek.  Neki su ovih dana u Zadru pokušavali lažno prikazati donošenje Odluke, obmanjujući javnost. Neki  umišljeni, nedorasli, kvazipolitičari osporavali su legitimitet narodno oslobodilačkih odbora ZAVNOH-a i drugih tijela narodne vlasti izrugujući  se. Oni bi možda voljeli ulaziti danas u Zadar s putovnicom, istaknuo je  Letinić ukazujući kako su sudionici NOB-a bili lišeni bilo kakvih ideoloških primisli s jednim jedinim ciljem, slobode naroda.
– Mi priznajemo greške koje su činjene u vrijeme prošlog sistema. S  ove vremenske i povijesne distance mi ih uviđamo i osuđujemo. Rat nije  svadba na koju se nosi cvijeće i gdje teče šampanjac, rat je nehumani,  strašni i krvavi projekt. Ne dozvolimo da se to zlo ikada ponovi, a ono što  je učinjeno pamtimo i pokušajmo praštati, zaključio je Letinić. 
Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića,  zadarski gradonačelnik Branko Dukić nazočnima se obratio citiranjem govora prvog  hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Saboru 30. svibnja 1990.  godine.
–  Uspostavom Federalne države Hrvatske u antifašističkom ratu hrvatski se narod našao na strani pobjedničkih demokratskih sila SAD-a, Velike Britanije i SSSR-a. Ne može biti nikakve dvojbe da to bijaše preduvjetom za međunarodno priznanje odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka hrvatskoj domovini, a isto tako i za  poratno ustavno reguliranje suverenosti Hrvatskog sabora, završio je citat gradonačelnik Dukić te nastavio kako se obilježavanjem obljetnice  ovog povijesnog događaja odaje priznanje svim onim domoljubima koji  su za vrijeme fašističke okupacije Zadra dali svoj doprinos u očuvanju  hrvatskog identiteta.
– Antifašizam je trajna svjetska vrijednost i civilizacijska tekovina.  Unatoč svoj stagnaciji, represijama i žrtvama, duh Zadrana i okolnog  stanovništva nikada nije pokleknuo, vođen domoljubnim idejama i  željom za slobodom, uvijek je išao naprijed. Polaganjem vijenaca i otkrivanjem spomen ploče još jednom smo izrazili pijetet svim palim borcima, ali i civilnim žrtvama u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodni  Zadar i domovinu Hrvatsku, naglasio je gradonačelnik Dukić podsjetivši  kako se potpuna sloboda hrvatskog naroda još jednom izvojevala krvlju  naših voljenih u Domovinskom ratu i to u granicama donesenim na 3.  zasjedanju ZAVNOH-a, kada se konačno otrgnuo svakom obliku totalitarizma.
Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zadarski župan Božidar Longin  istaknuo je kako je Zadar  u 20. stoljeću godinama otrgnut od svoje matične zemlje i  u sastavu Italije.
– I  1991. godine  smo ponovno bili svjedoci jednog osvajačkog rata. Tada su sljednici onih istih ideja koji su Italiji predali našu hrvatsku obalu opet pokušali silom  oteti hrvatski teritorij, rekao  je  Longin dodajući  kako je upravo zbog činjenice da nas  povijest nije mazila  nužno podržati obljetnice koje su značile korak prema boljem,  prema zadnjem cilju, slobodi.