Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jadranki Baković godišnja “Nagrada Vicko Andrić”

25.09.2018. 17:58
Jadranki  Baković  godišnja  “Nagrada  Vicko Andrić”


Umirovljenoj konzervatorici Zoraidi Demori Staničić u utorak je u Muzeju Mimara uručena nagrada za životno djelo "Vicko Andrić" za ukupna dostignuća u zaštiti kulturne baštine, godišnju nagradu  za 2017. dobila je Jadranka Baković, a udruga 4 grada Dragodid nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici u očuvanju suhozida.
Nagrade "Vicko Andrić" dodjeljuju se za najveće dosege u zaštiti hrvatske kulturne baštine, a na prigodnoj svečanosti laureatima ih je  uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  istaknuvši kako "baština još uvijek predstavlja izazov svima koji s njom ulaze u dijalog".
Povjesničarka umjetnosti, konzervatorica Zoraida Demori Staničić nagrađena je za cjelokupni četrdesetgodišnji stručni i znanstveni rad u  konzervatorskoj i restauratorskoj struci. U svojim svakodnevnim putovanjima uzduž i poprijeko Dalmacije otkrila je i valorizirala niz slika starih majstora u Dalmaciji, skulptura, oltara, predmeta umjetničkog obrta  i freski u gotovo stotinjak znanstvenih i stručnih radova, a izvanrednim  doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježila je vrijeme u  kojem je djelovala. Njezin rad čini zaokruženu cjelinu, a njezina djela i  ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, navodi se u obrazloženju nagrade Zoraidi Demori Staničić
Voditeljica Restauratorskog odjela u Zadru Jadranka Baković dobitnica  je godišnje "Nagrade Vicko Andrić" za konzervatorsko-restauratorske radove na Poliptihu sv. Martina koji je za zadarsku katedralu sv. Stošije naslikao Vittore Carpaccio, jedan od najznačajnijih slikara talijanske renesanse. U obrazloženju nagrade ističe se da je Baković zaslužna za  vraćanje izvornog sjaja slikama poliptiha te je time dala izniman doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini, ali i boljem poznavanju renesansne umjetnosti u Hrvatskoj. Zbog njezina dugogodišnjeg predanog rada građani  grada Zadra i njihovi gosti mogu ponovno uživati u ovom iznimnom ostvarenju renesansnog slikarstva, koje ima svoje mjesto ne samo u hrvatskoj, već i u europskoj kulturnoj baštini.
Udruga 4 grada Dragodid nagrađena je zaštitu i očuvanju suhozidne  baštine, te ostvarenu sinergiju u zaštiti i očuvanju materijalne te prenošenju nematerijalne baštine vezane uz suhozidnu gradnju.