Koliko su emocije oblikovale povijest kakvu poznajemo?

Slika korisnika valentinam
MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP EMOTIONS IN INTERNATIONAL RELATIONS
Sudionici znanstvenog skupa

Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te institucijom Centre for the Study of Emotions in Cross-cultural Exchange iz Pertha (Australija) organizira međunarodni znanstveni skup „Emotions in International Relations“ i predstavljanje knjige "The Istanbul Letters of Antun Vrančić". Skup će se održati danas i sutra na Sveučilištu u Zadru, a u pozdravnoj riječi sudionicima predstavili su ga domaćini, dr. sc. Mirko Sardelić i doc. dr. sc. Valentina Šoštarić.

Cilj konferencije je potaknuti raspravu o povezanosti između emocija i globalne politike kroz raspravu o različitim disciplinama, kulturama i povijesnim razdobljima. Nadamo se da ćemo pojasniti i problematizirati ulogu i važnost emocija u međunarodnim odnosima i baciti novo svjetlo na veze između specifičnih emocija i društvenih, političkih i etičkih problema, rekla je dr. Šoštarić.

Pitanje emocija u međunarodnim odnosima sve se više proučava u društvenim znanostima, a Zadar je jedna od zaglavnih stijena novog smjera proučavanja, istaknuo je pročelnik Odjela za povijest dr. Ante Bralić.

- Dominantan je stav da se međunarodni odnosi temelje na racionalnim postavkama. Naravno, pitanje nacionalnih interesa je ključno u odnosima zemalja, ali je pogrešno zaključivati da je jedino to bitno. U proučavanju emocija protagonista nekog doba koristimo komparativne analize, studije mentaliteta, psihologije, ali uvijek ostaje pitanje što znamo o emocionalnom statusu stvarnih ljudi u povijesnom kontekstu, rekao je Bralić, navodeći današnji primjer nasilja na Srednjem Istoku kako bi ilustrirao problem. Ako bi neki budući istraživač vidio kako su s puno emocija tamošnji stanovnici reagirali na ubijanja, dok toga nije bilo na Zapadu, budući da tu i nije bilo takvih strahota, mogao bi pogrešno zaključiti kako su istočnjaci po prirodi puno emotivniji od zapadnjaka.

Uz zadarske i zagrebačke znanstvenike u radu konferencije sudjeluju gosti iz Australije, Italije i Turske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno