Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najavljena izvrsna berba i novi Zakon o vinu

25.09.2018. 17:55
Najavljena izvrsna berba i novi Zakon o vinu


Povodom 28. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina 2018.  održana je konferencija za medije u prostorijama Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.
Konferencija osmišljena kao uvod u Sabatinu, najstariju međunarodnu manifestaciju vinogradara i vinara u Hrvatskoj. Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD-a ukratko je rekao o programu i domaćinu Sabatine 2018. – Malom Lošinju, gdje će se manifestacija održati od 15. do 18. studenog.
– Sabatina želi dovesti vino i vinogradarstvo i tamo gdje ga nema, zato je odabir za domaćina ovogodišnje manifestacije pao na Mali Lošinj, gdje postoji tek jedan mladi vinograd. Želimo doći tamo i podsjetiti na dane kada je na Lošinju bilo preko 200 Ha vinogradarskih površina, kazao je Ljubenkov.
Na konferenciji je bilo spomena i o novom Zakonu o vinu te o berbi koja će ove godine biti natprosječna u većini područja (i po količini i kvaliteti). Uzorci pristižu i do kraja rujna 2018. očekuje se rekordan broj uzoraka (njih oko 400).
– Zadar na Sabatini sudjeluje s 1/3 uzoraka, u različitim kategorijama. Kada smo počinjali, iz Zadarske županije potekao je tek jedan uzorak, a danas ih ima preko 100, naglasio je Ljubenkov dodavši kako se uzorci prikupljaju do subote, 29. rujna, od 9 do 14 sati, u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Svatko može donijeti svoj uzorak buteljiranih i starih, otvorenih vina. Što se tiče mladih vina, s obzirom da ona još uvijek vriju, Ljubenkov je kazao kako će se njih prikupljati oko 15. listopada, o čemu će sudionici biti naknadno obaviješteni.
Ljubenkov je kazao kako će ovo biti najvjerojatnije zadnja berba po starom Zakonu o vinu jer je u pripremi novi. Između ostalog, po novom Zakonu o vinu postojat će 4 regije (Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska), doći će do decentralizacije postupka i provedbe ocjenjivanja po vinarskim regijama, uvest će se bolji vinogradarski-vinarski nadzor na terenu, ukinut će se evidencijske markice, uvest će se pojam i regulirati broj nekomercijalnih proizvođača (tj. onih koji vino proizvode za vlastite potrebe), itd.
– Zakon je otvorio vrata da se napravi pomak u vinogradarstvu i vinarstvu, ali pitanje je kako će se to sve provoditi u praksi, kazao je Ljubenkov dodavši kako su u novom zakonu izostali neki konkretni odgovori kao npr. o uvozu vina.
Želimir Bašić, predsjednik skupštine ZSD-a kazao je nekoliko riječi o aktualnostima u vinogradarstvu i vinarstvu u Zadru i Zadarskoj županiji te o stanju berbe 2018.
Ova berba, naglasio je Bašić, bit će jedna od najboljih berbi u čitavoj Dalmaciji posljednjih godina. Iako je to daleko od povijesnih količina koje su u Dalmaciji iznosile i po 1 milijun i 800 tisuća hl, ali činjenica je, kazao je Bašić, da će ova berba vratiti one količine koje Dalmacija u ovom trenutku može dati, i u količinskom i u kvalitativnom smislu.
– Berba još traje i očekuje se da će biti gotova do kraja rujna. Urod je obilan i očekuje se jedna od najboljih berbi posljednjih godina. Klimatske prilike bile su povoljne, kiseline primjerene, a grožđe uglavnom zdravo (za one tko je redovito tretirao). Berba je počela ranije tako da je već početkom rujna pobrano bijelo grožđe, a crno grožđe ispratit će posljednje sunčane dane rujna prije berbe, kazao je Bašić dodavši kako se u Dalmaciji očekuje proizvodnja od oko 300 tisuća hl vina, odlične kvalitete.
Zvonimir Vlatković iz HPŠSS-a nadovezao se na Bašića osvrtom na berbu grožđa u Zadarskoj županiji 2018. kazavši kako je grožđa oko 30 posto više nego prošle godine (točnije oko 10 tisuća tona).
– Prošla godina je klimatološki bila vrlo nemilosrdna prema vinogradarima i vinarima. Zadarska županija pretrpjela je mraz, sušu, požare i poplavu što se osjetno odrazilo i na proizvodnju vina. Ova godina je s učestalim lokalnim pljuskovima i nešto višim temperaturama bila povoljnija, kazao je Vlatković.
Na kraju konferencije upriličena je prezentacija i degustacija pjenušaca s područja Zadarske županije.