Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U zadarskoj bolnici smanjene zalihe krvi

26.09.2018. 08:00
U zadarskoj  bolnici smanjene  zalihe krvi


Iz zadarske Opće bolnice uputili su molbu dobrovoljnim darivateljima krvi da se jave za darivanje jer su se zalihe krvi smanjile.
 – Situacija još uvijek nije kritična, ali zalihe krvi nam padaju tako da bi  bilo dobro da nam se darivatelji jave i dođu. Malo su nam i terenska darivanja krvi podbacila tako da molimo darivatelje da se odazovu u što  većem broju. Sve krvne grupe su dobrodošle, istaknula je Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu. Dodala je kako darivatelji mogu doći u utorak, odnosno danas, na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar u vremenu od 8 do 14 sati.
Osim danas, darivatelji mogu doći na Odjel utorkom od 7:30 do 14, srijedom od 14 do 19 sati te petkom od 07:30 do 13:30 sati. 
Na Odjelu za transfuzijsku medicinu (svaki radni dan od 07:30-13:30)  može se dati uzorak krvi za Registar Ane Rukavine.
Upute za postupak darivanja krvi: prvo se identificira darivatelj. Dakle  potrebno je ponijeti identifikacijski dokument sa slikom (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, indeks). Potom se ispišu podaci na  evidencijski karton davatelja krvi. Potrebno je provjeriti hemoglobin na  način da tehničar sterilnom lancetom ubode darivatelja u jagodicu prsta  i skida kap krvi koju trzajem lancete spušta u posudu s bakrenim sulfatom poznate koncentracije. Kada kapljica tone, darivatelj može dati krv.  Test s bakrenim sulfatom je jednostavna, brza i pouzdana metoda kojom  se štite darivatelji krvi.
 – Liječnički pregled podrazumijeva razgovor s liječnikom, mjerenje  tlaka, provjeru rada srca i po potrebi tjelesne težine. Kroz postavljanje  određenih pitanja liječnik odlučuje da li osoba može darovati krv bez  škodljivosti za svoje zdravstveno stanje, te bez opasnosti za potencijalne  primatelje krvi, pojasnili su nam s Odjela. Istaknuli su kako darivatelji  potom legnu na krevet gdje im zdravstveni tehničar uvodi iglu u venu.
Sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta. Darivatelj je  u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni  vrećicu za krv.
Iz bolnice ističu kako je sav pribor i materijal koji se koristi pri venepunkciji sterilan i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml  pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za  potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani  obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vremena. Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav  pribor za uzimanje krvi – igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali  materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su  uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.