Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cijena vode raste pola kune po kubiku

25.09.2019. 08:21
Cijena vode raste pola kune po kubiku


U povodu najave kako Odvodnja Zadar, koja svoje usluge korisnicima naplaćuje kroz račune Vodovoda Zadar, od 1. listopada povećava cijenu svojih usluga, direktor Odvodnje Grgo Peronja oglasio se jučer priopćenjem u kojem je naveo kako je u cilju nalaženja rješenja za zbrinjavanje mulja iz Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Centar Zadar Odvodnja d.o.o. Zadar zatražila od Grada Zadra sredstva potrebna za novi sustav zbrinjavanja mulja izvan Zadra. Gradonačelnik je donio Odluku o financiranju zbrinjavanja mulja iz UPOV-a Centar, a čime bi se rasteretilo odlagalište otpada u Diklu, iz gradskog proračuna.
– Potrebno je naglasiti kako sustavno zbrinjavanje mulja nije riješeno na razini RH, te je Odvodnja d.o.o. predvodnik u rješavanju ove problematike. Redovitom kontrolom cijene vode, koju provodi Vijeće za vodne usluge, utvrđen je navedeni prihod Odvodnje, te je u srpnju 2019. godine Vijeće naložilo, sukladno zakonskim odredbama, da svi troškovi sustava odvodnje, uključujući i zbrinjavanje mulja, moraju biti sadržani u cijeni vodne usluge. Na zajedničkom sastanku predstavnici Grada Zadra predstavili su Vijeću za vodne usluge rješenje, kojim bi se navedeni troškovi podmirili proračunskim sredstvima, kako ne bi došlo do korekcije, odnosno povećanja cijene vode krajnjim korisnicima, te su tražili dodatno tumačenje zahtjeva Vijeća, ističe Peronja, dodajući kako je, sukladno zakonskim odredbama, utvrđeno da ne postoji mogućnost da troškove zbrinjavanja podmiruje Grad.
– U uvjetima neodgodive korekcije cijena usluga za krajnje korisnike, pripremljen je izračun i Odluka o cijeni vodne usluge javne odvodnje s iznosom za zbrinjavanje mulja iz UPOV. Trošak na bazi od jedne godine iznosi 3.393.000 kuna. Sukladno zahtjevu Vijeća za vodne usluge, cijena vodne usluge mora pokrivati troškove zbrinjavanja mulja. Izračunom potrebnog iznosa za pokriće troškova zbrinjavanja mulja, dobiven je iznos od 0,44 kn/m3 prodane vode.
Cijena pročišćavanja otpadnih voda, po ovom prijedlogu, iznosit će 2,33 kn/m3 (dosadašnja cijena 1,89 kn/m3). Sukladno izmjeni cijene pročišćavanja, koja je podložna propisanom PDV-u od 13 posto, izračunom je dobiven iznos od 0,05 kn/m3 (na osnovi 0,44 kn/m3 povećanja cijene pročišćavanja). Ukupan iznos povećanja cijene vodne usluge iznosi 0,44 + 0,05= 0,49 kn/m3. Na ovaj način ispunjeni su zahtjevi Vijeća za vodne usluge, sukladno obrascima a i b izračuna osnovne cijene vodnih usluga, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Grgo Peronja, mag.ing.aedif., direktor Odvodnje.