Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dukić: “Moram odati priznanje svim ljudima koji su se tada borili protiv fašizma i nacizma”

25.09.2019. 10:41
Dukić: “Moram odati priznanje svim ljudima koji su se tada borili protiv fašizma i nacizma”


U povodu državnog spomendana Dana donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom gradonačelnik Branko Dukić jutros je, u 8. 30 sati položio lovorov vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu.
Uz njega je bilo i izaslanstvo Grada Zadra, a sve je uveličala Gradska glazba.
– S pijetetom se prisjećamo dana pripojenja Zadra matici Hrvatskoj i moram odati priznanje svim ljudima koji su se tada borili protiv fašizma i nacizma i doveli do toga da se Zadar pripoji svojoj matici zemlji, rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra. Istaknuo je kako smo konačnom pobjedom u Domovinskom ratu dobili neovisnu državu te se potrebno prisjetiti svih žrtava koje su nam omogućile slobodan Zadar u slobodnoj Hrvatskoj.
Polaganjem vijenaca, naime, odana je počast i izražen pijetet svim palima i civilnim žrtvama u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodni Zadar i domovinu Hrvatsku. Inače, ovo je Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Toga je datuma 1943. godine u Pazinu zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je donesena i potvrđena Odluka o pripajanju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj.