INTERAKTIVNI EKRAN Omogućeno digitalno pretraživanje fotografija iz fundusa muzeja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Arheološkom muzeju predstavili inovaciju
Fototeka je organizirana u četiri velike cjeline: propovijesno razdoblje, antiku, srednji vijek i novi vijek, a korisnici je mogu pretraživati na više načina - od tema, lokaliteta, do autora i prema slobodnom tekstu, kazao je Maršić, navodeći kako je na aplikaciju prebačeno oko 160.000 fotografija
Vedran SITNICA
Dokumentacijski odjel Arheološkog muzeja Zadar čuva preko 165.000 snimaka velikim dijelom digitaliziranih

Arheološki muzej Zadar predstavio je jučer interaktivni prezentacijski ekran na kojem će se prikazivati digitalizirane snimke iz muzejskog fundusa. Riječ je o zahtjevnom projektu na kojem se radilo godinama i koji posjetiteljima muzeja omogućuje digitalno pretraživanje fotografija iz fundusa muzeja.

Muzejska dokumentacija postaje dostupna široj javnosti

Dokumentacijski odjel Arheološkog muzeja Zadar čuva, naime, preko 165.000 snimaka koje su velikim dijelom digitalizirane. Posredstvom interaktivnog ekrana na kojem će se prikazivati digitalizirane snimke (fotografije), posjetitelji će moći upoznati rad Muzeja, a fotografije će se moći pretraživati po razdobljima, vrstama istraživanja, godinama, materijalu, arhitekturi, događanjima i sl.
Kako je na predstavljaju ove inovacije istaknuo dokumentarist Arheološkog muzeja Zadar Robert Maršić na ovaj način muzejska dokumentacija postaje dostupna i pregledna široj javnosti.
- Fototeka je organizirana u četiri velike cjeline: propovijesno razdoblje, antiku, srednji vijek i novi vijek, a korisnici je mogu pretraživati na više načina - od tema, lokaliteta, do autora i prema slobodnom tekstu, kazao je Maršić, navodeći kako je na aplikaciju prebačeno oko 160.000 fotografija.
Tražilica aplikacije korisniku nudi i mogućnost filtriranja i pregledavanja fotografija prema navedenim ključnim kategorijama podataka. Aplikacija tako omogućuje višestruko korištenje fotografija i vezanih zapisa u dokumentacijsku i komunikacijsku svrhu.
Dr. sc. Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je da je zahtjevnost projekta proizlazila u prvom redu iz brojnosti građe i pronalaženja načina kako tako veliku količinu približiti korisnicima i prilagoditi za jednostavno snalaženje.

Prezentacijski ekran je dijagonale od 110 centimetara

- Bio je to veliki izazov da se opsežna građa prilagodi na zanimljiv i jednostavan način različitim profilima korisnika - od stručnjaka i istraživača do školaraca, kazao je Zlodi, dok je s tehničkim karakteristikama ovog vrijednog projekta nazočne na prezentaciji upoznao ing. elektrotehnike Ivan Hršak.
- Prezentacijski ekran je dijagonale od 110 centimetara, što je optimalna veličina za namijenjenu svrhu, osjetljiv je na dodir i pruža korisnicima dodatne mogućnosti interakcije (povećavanje fotografija, listanje i sl.), kazao je Hršak demonstrirajući načine pretraživanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno