Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Luka Modrić: Priznanja se postižu radom i žrtvovanjem

25.09.2019. 08:05
Luka Modrić: Priznanja se postižu radom i žrtvovanjem


Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i veznjak Reala iz Madrida Luka Modrić petu je godinu zaredom izabran u najbolju momčad svijeta u izboru Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), dok je za najboljeg igrača u prošloj sezoni izabran Lionel Messi.
Ovo je bio četvrti izbor najboljih nogometaša i nogometašica svijeta kojega je samostalno organizirala FIFA, a 32-godišnji Argentinac je po prvi put ponio trofej. Prve dvije nagrade osvojio je Portugalac Cristiano Ronaldo, dok je prošle sezone za najboljeg igrača svijeta proglašen Luka Modrić.
Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije izjavio je za televizijsku postaju svog kluba Real Madrid TV kako je to postigao radom i žrtvovanjem.
»Jako sam zadovoljan što sam opet ovdje. To se postiže radom i žrtvovanjem, a također i podrškom trenera i suigrača, jer bez njih bi to bilo nemoguće postići. Za mene je ova nagrada jedno od najboljih priznanja jer glasuju protivnički igrači. Njihovi glasovi me čine sretnim i ponosnim, te sam im zahvalan na tome«, rekao je 34-godišnji Modrić nakon FIFA-ine priredbe u Milanu.
Modrić je lani osvojio nagradu »The Best« za najboljeg nogometaša svijeta u izboru u kojem sudjeluju kapetani i izbornici nacionalnih reprezentacija te novinari.
Real Madrid je unatoč jednoj od najslabijih sezona u svojoj povijesti imao je najviše igrača uvrštenih u najbolju momčad, njih četvoricu. Uz Modrića su priznanja dobili stoper Sergio Ramos, lijevi bek Marcelo i ofenzivni vezni Eden Hazard koji je prošle sezone igrao za londonski Chelsea.


Četvorica Realovih
»Jako je važno što su ovdje bila četvorica igrača Real Madrida. To znači da nas ljudi prepoznaju i da radimo dobre stvari, premda neki tvrde suprotno. Ovo samo pokazuje kako se cijeni što radimo, i ono što smo napravili«, rekao je Modrić.
Real Madrid je prošlu sezonu završio na trećem mjestu u španjolskom prvenstvu s rekordnih 19 bodova zaostatka za prvakom Barcelonom. Bio je ispao u polufinalu španjolskog kupa od Barcelone, a u Ligi prvaka je bio eliminiran u osmini finala od Ajaxa. Osvojio je, međutim, svjetsko klupsko prvenstvo.
Modrić je 9. rujna tijekom utakmice Azerbajdžana i Hrvatske ozlijedio aduktor desne noge, a u ponedjeljak je uoči odlaska u Milano individualno trenirao u sportskom kampu na sjeveru Madrida.
»Počeo sam vježbati s loptom, intenzivnije, a danas ću trenirati s ekipom«, prenijele su te njegove riječi internetske novine El Espanol.
Real će danas pred svojom publikom igrati protiv Osasune, a u subotu gostovati kod gradskog rivala Atletica.
U ponedjeljak je hrvatski izbornik Zlatko Dalić uvrstio Modrića na popis igrača za kvalifikacijske utakmice za odlazak na EURO 2020. protiv Mađarske 10. listopada i Walesa 13. listopada.
Uz Messija i Modrića u najboljih 11 igrača svijeta za prošlu sezonu izabrani su i vratar Liverpoola Allison, koji je ujedno proglašen i najboljim vratarom svijeta, u obrani su Matthias de Ligt (Juventus), Marcelo (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), veznjaci Frenkie de Jong (Barcelona) i Eden Hazard (Real Madrid) te napadači Cristiano Ronaldo (Juventus) i Kylian Mbappe (Paris SG).


Svaka godina
Modrić je biran u najboljih 11 igrača svake godine otkako FIFA samostalno organizira dodjelu, a bio je u najboljih 11 i za sezonu 2014/15. u izboru FIFPro-a.
Za najbolju nogometašicu svijeta izabrana je Amerikanka Megan Rapinoe.
U najboljih 11 nogometašica izabrane su Sari van Veenendaal (Nizozemska), Lucy Bronze (Engleska), Nilla Fischer (Švedska), Kelley O’Hara (SAD), Wendie Renard (Francuska), Julie Ertz (SAD), Amandine Henry (Francuska), Rose Lavelle (SAD), Marta (Brazil), Alex Morgan (SAD) i Megan Rapinoe (SAD).
Za najboljeg trenera proglašen je menadžer europskog prvaka Liverpoola Juergen Klopp, a za najbolju trenericu izbornica svjetskih prvakinja SAD-a Jill Ellis.
Nagradu za »fair play« dobio je menadžer Leeds Uniteda Marcelo Bielsa, jer je naredio svojim igračima da puste pogodak svom protivniku nakon što su oni postigli gol dok je protivnički igrač ozlijeđen ležao na travnjaku.
Silvia i Nickollas Grecco dobili su nagradu za najbolje navijače. Silvia vodi svog slijepog sina Nickollasa na utakmice Palmeirasa i tumači mu što se događa na terenu čime mu popravlja raspoloženje.
Nagradu Ferenc Puskas za najbolji pogodak sezone dobio je mladi Mađar Daniel Zsori za sjajan pogodak »škaricama« u dresu Debrecena.
 




Modrić za Cristiana Ronalda, Dalić za Salaha


Luka Modrić, na prvo je mjesto stavio Portugalca Cristiana Ronalda, na drugo Belgijanca Edena Hazarda, a na treće Argentinca Lionela Messija. Za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića najbolji igrač prošle sezone bio je Egipćanin Mohamed Salah, na drugo je mjesto postavio Cristiana Ronalda, a na treće Hazarda. Kao predstavnik medija glasova je novinar Sportskih novosti Robert Matteoni koji je na prvo mjesto postavio Nizozemca Virgila van Dijka, na drugo Cristiana Ronalda, a na treće Messija.
Prvo je mjesto donosilo pet bodova, drugo tri, a treće jedan bod.
Nagradu FIFA Best ove sezone osvojio je Lionel Messi koji je ukupno osvojio 379 bodova u izboru kapetana, 377 u izboru izbornika, 364 u izboru predstavnika medija te čak 1359228 glasova navijača.
Drugo mjesto u FIFA-inu izboru osvojio je Van Dijk koji je dobio 289 bodova u izboru kapetana, 337 u izboru izbornika, 462 u izboru predstavnika medija i 704235 glasova navijača, dok je Cristiano Ronaldo završio na trećem mjestu sa 307 bodova u izboru kapetana, 330 u izboru izbornika, 264 u izboru predstavnika medija i 962919 glasova navijača.