Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NEMA INTERESA Upitan opstanak nekih studijskih programa

25.09.2019. 08:13
NEMA INTERESA Upitan opstanak nekih studijskih programa


Nakon što su mediji pisali o tome kako je nakon provedenog jesenskog upisnog roka na hrvatskim sveučilištima ostalo gotovo 12.000 praznih mjesta, a na Sveučilištu u Zadru 482 mjesta, provjerili smo sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican u kojim je smjerovima najviše slobodnih mjesta te što je tome uzrok.
Prema podacima koje je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje u Zadru je, primjerice, ostalo čak 30 slobodnih mjesta na njemačkom, a 28 na francuskom jeziku, 26 na arheologiji, 37 na dvopredmetnoj filozofiji, a 34 na hrvatskom jeziku.
– Ovaj broj praznih mjesta ne znači da je to i 480 osoba, jer je velik broj dvopredmetnih studija, pa je realan broj manji. Dakle, ove je godine u biti upisano otprilike 202 studenta manje. Inače, Sveučilište u Zadru je upisalo broj studenata prema svome planu, ali s manjim brojem upisa na pojedinim studentskim programima, rekla je Dijana Vican istaknuvši kako su predvidjeli pad broja maturanata zbog pada nataliteta. Osim toga, rekla je kako su određeni dvopredmetni studiji doživjeli pad interesa studenata, kao što je primjerice filozofija.
– Latinski jezik i klasična filologija imaju najveći pad upisanih studenata, a smanjeni broj zainteresiranih studenata imaju na filozofiji te nekoliko stranih jezika. Pretpostavljam kako je razlog lošem interesu studenata u činjenici da se ovi studiji nisu dovoljno popularizirali u ponudi studijskih programa jer je konkurencija za ove studije u Hrvatskoj velika, rekla nam je Dijana Vican. Istaknula je kako latinski i klasična filologija već dulji niz godina nemaju dostatan broj studenata te da na tome treba ozbiljno poraditi.
– U Hrvatskoj je trenutno osam sveučilišta, dakle konkurencija je velika. Zašto se jedan francuski jezik nije bolje ispopularizirao?! To je jedan od svjetskih jezika i oduvijek je imao dobar interes ili primjerice njemački jezik, te hrvatski jezik i književnost. Ostaje nam dobro promisliti u čemu je problem. Čini se kako jednopredmetni programi očito nemaju budućnost, a ostali programi, ukoliko žele opstati, moraju se popularizirati da bi ostvarili planirane kvote, rekla je rektorica zadarskog Sveučilišta. Dodala je kako Sveučilište u Zadru drži konstantu malih skupina i ima odgovarajući broj studenata.
– Ono nad čime se moramo promisliti su studiji koji su jednopredmetni i studiji koji nemaju svoje postojanje zbog jako niskog broja studenata, a što državni ne mora biti isplativo. Ovo je moja pretpostavka, rekla je Vican istaknuvši kako će razmisliti što će napraviti s određenim studijskim programima koji imaju jako mali ili nikakav broj studenata.