Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NK ZADAR Poraz može imati dugoročne posljedice

25.09.2019. 08:09
NK ZADAR Poraz može imati dugoročne posljedice


Prošlo je točno pet godina i jedan dan od kada su nogometaši Zadra bili gosti Zagore u šesnaestini finala Hrvatskog kupa. Završilo je 5:1 za momčad sa Stanova koju je tada vodio Miroslav Blažević. Te sezone Zadar je stigao do četvrtfinala u kojem ga je zaustavio Split. U međuvremenu na Stanovima su se dogodili »tektonski poremećaji« dok je Zagora uglavnom ostala na razini na kojoj je bila i prije pola desetljeća. Danas će se ova dva sastava na Borovištu ponovno boriti za plasman među najboljih 16 u najmasovnijem domaćem klupskom natjecanju.
– Kup nam je primamljiv – kaže Marko Pinčić, trener Zadra. Ali…
– Moramo razmišljati dugoročno s obzirom na kadar koji imamo. Iza nas je pet utakmica u kojima smo koristili 12-13 igrača, među kojima je dosta onih koji tek ulaze u seniorski nogomet. Stoga ćemo protiv Zagore provjeriti još neke igrače koji do sada nisu imali toliko prilike – zaključio je Pinčić.
Zadar, dakako, mora misliti na sezonu u Trećoj ligi, u kojoj ima tri boda više od Zagore. Isto tako, ubacivanje još mladih igrača u prvi sastav ne mora značiti da će rezultat »patiti«. Naprotiv, često puta oni koji tek dobiju priliku »grizu« više od nominalno standardnih. No, mora se misliti i na još nešto, a to je koeficijent u Kupu. Izgube li danas »plavi« može se dogoditi da uskoro ostanu bez statusa nositelja u ovom natjecanju (16 najboljih). Zadar je na toj ljestvici trenutačno 11., sa 17 bodova (16. Novigrad i 17. Varaždin imaju devet), ali će na kraju sezone izgubiti sedam bodova, što donosi značajan pad. Potencijalno ispadanje iz prvih 16 znači višestruku štetu jer to povlači za sobom da će momčad iz Ulice Hrvoja Ćustića ubuduće morati najprije igrati Županijski kup, ako želi nastupati u Hrvatskom kupu. Isto tako, Zadarska županija na nacionalnoj razini imat će samo jednog predstavnika. Da ne govorimo da prolaz u osminu finalu na Stanove vjerojatno donosi nekog prvoligaša… Kad se sve zbroji pitanje je koliko je isplativo Zagoru shvatiti kao »utakmicu drugog reda« jer ne znamo što bi ovoj momčadi donijelo da, primjerice, za sezonu ili dvije igra četiri-pet utakmica Županijskog kupa. A to je rasplet koji je može dogoditi, posebno ako Zadar danas ne bude na razini višoj razini u odnosu na prikazano prošle subote protiv Zmaja. S druge strane, pobjeda donosi tri boda s kojima se može mirnije spavati. Barem kad je riječ o Kupu.
1. kolo kupa: Zagora – Zadar (danas, 15.30 sati), Belišće – Split, BSK – Cibalia, Buje – Rijeka, Jadran Poreč – Inter, Kurilovec – Istra 1961, Mladost (Petrinja) – Hajduk, Opatija – Novigrad, Slavonija (Požega) – Šibenik, Sloga NG – Vinogradar, Gorica – Zagreb, Varaždin – Rudeš. Igrano jučer: Karlovac – Dinamo 0:7, Hrvace – Slaven Belupo 1:2, Oriolik – Lokomotiva 0:3, Vuteks Sloga – Osijek 0:8.