Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SMS PORUKE Barišić: “Nije istina da nam stranka prijeti sankcijama ne budemo li aktivni u kampanji!”

25.09.2019. 08:17
SMS PORUKE Barišić: “Nije istina da nam stranka prijeti sankcijama ne budemo li aktivni u kampanji!”


U HDZ-u ovih dana kruži priča o SMS poruci koju je vrh stranke navodno poslao svim organizacijama Mladeži, o sankcijama prema svima onima koji se u kampanji za predsjedničke izbore maksimalno ne aktiviraju na društvenim mrežama. Prema toj poruci, bit će im uskraćena putovanja na seminare, posjeti Bruxellesu, sudjelovanja na političkoj akademiji te općenito putovanja u aranžmanu stranke. HDZ-ovci, nezadovoljni ovakvim stranačkim upozorenjima, neslužbeno navode kako su članovima Mladeži HDZ-a precizno navedeni i zadaci kojih moraju izvršavati na internetskim stranicama kako bi što više mladih ljudi aktivirali u kampanji te ih privoljeli da glasuju za HDZ-ovu kandidatkinju. U poruci, naime, stoji:
»Dragi svi, nažalost dio vas nije dovoljno angažiran u internetskim aktivnostima, a to je ključan dio kampanje u kojem ne stojimo dobro. Primijetili smo da dio vas ne prosljeđuje linkove dalje u grupe svih razina. Dakle, kada dobijete link za glasovanje/komentar/like, znači da to šaljete na niže, u sve grupe u vašoj županiji, na samo u WhatsApp grupu vašeg županijskog«, navodi se u SMS poruci, u kojoj se članove Mladeži u upozorava kako će se provjeravati jesu li i provodili sve ove aktivnosti.


Kontrola aktivnosti na mrežama
No, prema pisanju nacionalnih medija, članovi Mladeži neugodno su iznenađeni ovakvim upozorenjima, a navodno ih je najviše pogodio dio poruke kojim im stranka daje do znanja kako će pažljivo pratiti njih rad, ali i što će im u tom slučaju sve uskratiti.
»Sljedeći put kad se tako nešto pošalje provjerit ćemo na uzorku jeste li proslijedili na niže, a isto tako nije dosta proslijediti, nego tražiti povratnu informaciju da stave ‘like’ u grupu po izvršenju. Organizacije koje u provjeri pokažu da ne izvršavaju zadatke, odnosno da im je teško i udariti par tipki, bit će jednako tretirane i njihovim članovima uskratit će se sve ono što se nudi, poput putovanja na seminare/edukacije/odlazak na političku akademiju/stažiranje i posjeti članova Bruxellesu i tako dalje. Dio članova zaista poteže i nećemo dopustiti da drugi svojim neradom iskazuju nepoštovanje prema njima«, stoji u SMS poruci Mladeži.
Nekoliko članova lokalne Mladeži HDZ-a s kojima smo razgovarali potvrdilo nam je da su vidjeli ovu poruku, no nitko o njoj nije javno htio govoriti. Očekivano, s obzirom da je kritiziranje odluka središnjice nedopustivo, ne samo u HDZ-u nego u svim strankama koje ne žele da članovi javno osuđuju rad stranke.
Ono što smo doznali od nekolicine njih s kojima smo razgovarali činjenica je da su ogorčeni ovakvim tretmanom od vrha stranke, osobito dijelom poruke kojim ih upozoravaju na sankcije, odnosno uskrate odlazaka na seminare i ostala putovanja u aranžmanu stranke. Ovakav način davanja zadataka za predizbornu kampanju čak smatraju ponižavajućim, budući da su i dosad sve svoje aktivnosti u kampanji korektno odrađivali i nikad ih se nije ovako tretiralo. Ponižavajućim osobito smatraju dio poruke koji se odnosi na kontrolu njihova rada, odnosno provjeru svih aktivnosti na društvenim mrežama.


Baradić bez komentara
I dok nam je nekoliko članova Mladeži HDZ-a potvrdilo kako su vidjeli ove SMS poruke, predsjednica gradske organizacije Mladeži, Nataša Barišić, kaže kako nikakve upute iz Središnjice nisu dobili.
– Nismo dobili takve upute, začudila sam se kada sam to čula. Evo, upravo se dogovaramo za jedan važan seminar na razini nacionalne Mladeži koji će se održati u Osijeku, tako da smo već u pripremama za taj seminar. Mladež će definitivno biti aktivna, kao što je već godinama i dat će sve od sebe, kao što u našem gradu uvijek i daje. Podržavamo naše seniore i u razgovoru i konzultacijama s njima predložimo najbolje što možemo, međutim, te informacije iz vrha da se nešto prisiljava ili da će se nekog eliminirati, to zaista nije istina i to definitivno mogu opovrgnuti da je točno, ističe Barišić, najavljujući kako će i u ovoj kampanji dati maksimum od sebe.
– Mladež će se uključiti u kampanju kao što već godinama radimo, predsjednica sam od od prošle godine i nastavljam istim koracima kao moj prethodnik, tako da sve ide istim putem i sve će biti javno i transparentno, kao što je i dosad bilo po pravilima i zakonu. Nikakve prisile nema, mi smo mladi možda ažurniji na Instagramu i inače na društvenim mrežama, ali nikakve naputke nismo dobili, niti da će biti nekakvih sankcija, poručuje na kraju čelnica gradske Mladeži HDZ-a.
 




Baradić: Županijska Mladež nije dobila tu poruku


Predsjedica županijske organizacije Mladeži, Nikolina Baradić, o SMS porukama kaže:
– Za tu sama poruku saznala iz medijskih članaka, a kao predsjednica županijske Mladeži HDZ-a nisam je dobila, pretpostavljam zato što smo mi stvarno aktivni i na našem Facebooku i Instagramu svakodnevno objavljujemo i dosta tome pridajemo važnost. Ako je takva poruka išla nekim predsjednicima, pretpostavljam da je upućena onim članovima čija aktivnost nije bila na razini, ali stvarno tome ne bih pridavala važnost kolika se pridaje jer niti znam tko je osobno poslao tu poruku, niti ja to mogu potvrditi. Možda se sve to izvuklo iz nekog malo šireg konteksta, ali to me ne zabrinjava, atmosfera u Mladeži je odlična, sve se dogovaramo i pripremamo za naš Dan mladeži u Osijeku, ističe Nikolina Baradić.