Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZA LIGU Slikarski opus Ede Unkovića u humanitarnoj noti

25.09.2019. 11:24
ZA LIGU Slikarski opus Ede Unkovića u humanitarnoj noti


U Gradskoj loži, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, a u organizaciji Lige protiv raka Zadar i Narodnog Muzeja Zadar u ponedjeljak je otvorena humanitarna izložba Ede Unkovića koja se može pogledati do 20. listopada.
Izložba je okupila veliki broj posjetitelja te predstavnike gradske i županijske vlasti. U program večeri nazočne je uvela klapa Diadora s pjesmom "Moja posljednja i prva ljubavi".
 


Suradnja Muzeja s Ligom protiv raka


U svom uvodnom i pozdravnom izlaganju, Antonija Klaić je ispred Narodnog muzeja u ime ravnateljice i djelatnika Muzeja iskazala zadovoljstvo zbog održavanja izložbe te istaknula dugogodišnju suradnju Muzeja s Ligom protiv raka.
– Narodni Muzej i Liga protiv raka Zadar već dugo godina surađuju i ostvaruju značajne humanitarne izložbe na način da Narodni muzej Zadar pruža svoje reprezentativne prostore brojnim eminentnim slikarimma poput Dimitrija Popovića, Zvonimira Mihanovića, Duška Šibla, Stipe Nobila, Izvora Oreba i mnogih drugih, naglasila je Klaić.
Organizatorica izložbe i članica predsjedništva Lige protiv raka, Mirka Batur, istaknula je važnost ove izložbe koja je povezala slikarski opus Ede Unkovića i humanitarnu notu kojoj se slikar odozvao sa radošću. Naime, sredstva od prodaje slika namijenjena su kupnji aparata za zračenje, podsjetila je Batur.
Ovom prigodom se nazočnima obratio i autor izložbe koji je istaknuo zadovoljstvo što gostuje sa svojim radovima, te da vjeruje kako će se konačno riješti kupnja aparata koji je potreban bolnici.
 




Najljepša priča o Dalmaciji


– Drago mi je što se moje slike nalaze među vama u ovakvom prostoru i iskreno se nadam da će ova humanitarna akcija uspjeti i da će se prodajom slika priskrbiti sredstva za kupnju aparata za zračenje koji je potreban zadarskoj bolnici, rekao je Unković.
Gradonačelnik Branko Dukić koji je ujedno bio izaslanik Predsjednice države, ovom prigodom je i kao predsjednik Lige protiv raka uz prigodan govor istaknuo kako je rad Ede Unkovića prepoznat u širokom krugu likovnih kritičara i znalaca, kako u Hrvatskoj tako i izvan njenih granica.
– Edo kistom i razigranim koloritom priča najljepšu priču o Dalmaciji, dok promatraču poklanja potpuni doživljaj mora, krajolika i načina života uz more, istaknuo je Dukić dodajući kako je autor poznat i po nesebičnosti u svim sferama života. Zadarski gradonačelnik i predsjednik Lige potom je otvorio izložbu.
– Unković se ovom prilikom, kao i u mnogo navrata ranije, nesebično odazvao humanitarnoj akciji. Uvijek je davao dio sebe, kako u ono ratno vrijeme, a tako i sada kada daje dio svog rada te pomaže u ostvarivanju visokih humanih ciljeva, zaključio je Dukić.
U dobrom ozračju službeni dio programa je završio pjesmom "Vilo moja" u izvedbi klape Diadora.