Bačić: Nećemo dozvoliti klevetanje Tuđmana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Katarina Peović nazvala prvog hrvatskog predsjednika zločincem
Autor: 
Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović pozvala se na presudu Haškog suda, što je izazvalo burne reakcije s desne strane političkog spektra u Saboru. Suverenisti su čak tražili da se Peović izbaci iz sabornice
Patrik MACEK/PIXSELL
Branko Bačić

U pravomoćnoj presudi šestorici nekadašnjih hrvatskih civilnih i vojnih dužnosnika u BiH, koju je Haški tribunal donio u studenom 2017., navodi se i da su Franjo Tuđman, kao i primjerice Gojko Šušak i Janko Bobetko, bili sudionici zločinačkog pothvata etničkog čišćenja bosanskih muslimana. Na tu se činjenicu jučer u Saboru, prilikom rasprave o prijedlogu za osnivanje Sveučilišta obrane i nacionalne sigurnosti »Franjo Tuđman«, pozvala zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, koja je osporavala i samu potrebu za ovakvom obrazovnom ustanovom.
- Je li prikladno da ime novog sveučilišta bude Franjo Tuđman, s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, upitala je Katarina Peović ministra obrane Marija Banožića, koji je uime Vlade obrazlagao ovaj zakon. Uslijedili su ogorčeni, emotivni istupi zastupnika HDZ-a, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Mosta, koji su iznova potvrdili da hrvatska desnica ne priznaje spomenutu hašku presudu.

Stvaratelj države

Doduše, oni se na nju nisu niti referirali. Ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ni ostali koji su sa zgražanjem komentirali riječi Katarine Peović, nisu pokušali osporiti dijelove odluke Međunarodnog kaznenog suda, nego su svoj bijes usmjerili isključivo na zastupnicu Radničke fronte. Sam Banožić bio je još suzdržan.
- Ime sveučilišta je vrhunski odabrano zato što je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku, rekao je ministar obrane.
Zastupnici političke desnice među kojima, neovisno o stranačkoj pripadnosti, Tuđman ima i dalje kultni status, bili su izvan sebe. HDZ-ovac Željko Reiner se javio za povredu Poslovnika, priznajući i sam da riskira opomenu budući da Katarina Peović nije prekršila taj dokument.
- Želim vrlo jasno reći da je upravo sramotno i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je Franjo Tuđman zločinac. On je stvaratelj hrvatske države, bez njegovog vodstva pitanje je kako bi hrvatska država izgledala i pitanje je bi li oni koji o njemu tako danas govore uopće tu sjedili ili bi bili negdje u Užicama, kazao je potpredsjednik Sabora. Jandroković mu nije dao opomenu, nego je konstatirao da se s njim slaže. U još pet, šest navrata tijekom ove svađe također je rekao da mu je neprihvatljivo ono što je Katarina Peović govorila, ali joj nije osporio pravo da kao zastupnica iznosi svoje stavove. No, neki drugi koji su se javljali smatrali su da je Jandroković preblag i da je Katarinu Peović morao izbaciti iz sabornice.

Što su činjenice

- Ovo je sramotno, kako vas nije sramota reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. On je vama omogućio da tu sjedite, ovo je nečuveno. Hvalite zvijezdu petokraku koja je razarala Vukovar, a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Trebate biti udaljeni sa sjednice, žestio se suverenist Marijan Pavliček.
Katarina Peović mu je uzvratila tvrdnjom da je samo iznijela činjenicu.
- Međunarodni kazneni sud je to ustvrdio, ne ja. Molim da se ovdje ne optužuje zastupnike i ne kvalificira njihove izjave, a da se pritom uopće ne navodi što je netočno rečeno, upozorila je zastupnica Radničke fronte.
- Niste vi iznijeli nikakvu činjenicu, nego svoj stav. Činjenice su potpuno drukčije od onog što ste vi govorili, uporno je Jandroković ignorirao hašku presudu šestorici Hrvata iz BiH.
Intervenirali su i mostovac Miro Bulj, ističući da je Domovinski rat svetinja, te Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta, koji je zločincem nazvao Tita. Suverenistu Hrvoju Zekanoviću sve je to ipak bilo premlako.

Ništa od isprike

- Ne mogu vjerovati da se o ovome govori bez povišene intonacije, a upravo smo čuli najskandalozniju izjavu u povijesti Sabora, rekao je Zekanović.
Stvari je rezimirao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.
- Pojedini zastupnici svoje frustracije i žal zbog toga što je stvorena Hrvatska izražavaju klevetanjem prvog hrvatskog predsjednika. Franjo Tuđman je najzaslužniji za stvaranje samostalne Hrvatske i jedan od najvećih hrvatskih sinova i nećemo dozvoliti da se na njega klevetama i lažima nabacuju oni koji su ideološki nasljednici Saveze komunista Jugoslavije, kojima petokraka i danas znači više nego povijesni hrvatski grb. Klub HDZ-a očekuje da se, zbog onog što je rekla o doktoru Tuđmanu, gospođa Peović ispriča svima nama, pa i sinu prvog hrvatskog predsjednika koji je ovdje, poručio je Bačić. Katarina Peović nije se ispričala.


»Franjo Tuđman je najzaslužniji za stvaranje samostalne Hrvatske i jedan od najvećih hrvatskih sinova i nećemo dozvoliti da se na njega klevetama i lažima nabacuju oni koji su ideološki nasljednici Saveza komunista Jugoslavije, kojima petokraka i danas znači više nego povijesni hrvatski grb
Branko Bačić


"Bez Tuđmanovog vodstva pitanje je kako bi hrvatska država izgledala i pitanje je bi li oni koji o njemu tako danas govore uopće tu sjedili ili bi bili negdje u Užicama
Željko Reiner

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno