Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HT PREMIJER LIGA Zadru derbi kao test mogućnosti, Ciboni u službi pripremne utakmice

25.09.2020. 07:21


Najveći rival Zadra zagrebačka Cibona danas će s početkom u 18 sati biti gost Krešinog doma u sklopu 2. kola HT Premijer lige. Nije bilo Cibosa na Višnjiku još od 15. veljače i finalne utakmice Kupa Krešimira Ćosića kad je Jusupova momčad nadjačala Velićeve trupe i podigla prvi trofej u zrak nakon dugih 12 godina čekanja. Prošlo je od tog slavnog trenutka preko sedam mjeseci za vrijeme kojih su se dogodile i velike promjene, posebno vezano za pandemiju koronavirusa i tešku prilagodbu košarke novim »normalnim uvjetima«, ali i bitno su se izmijenili rosteri najjačih hrvatskih klubova.


Zadar u prednosti
Zadar je pod vodstvom novog trenera Veljka Mršića ušao u sezonu s mnogo novih lica u svlačionici pokazavši da će barem što se tiče domaćih natjecanja igrati vrlo bitnu ulogu. Donekle je potvrda te teze i deklasiranje Šibenke u 1. kolu, dok su se pod Tornjem ove sezone odlučili okrenuti mladim i vrlo potentnim igračima pa je trener Cibosa Ivan Velić dobio »u ruke« zanimljivu momčad u kojoj će se najviše pažnje posvetiti nebrušenim draguljima hrvatske košarke: Roku Prkačinu, Toniju Nakiću i Mateju Drežnjaku. Taj trolist bit će udarna igla Cibone u budućem razdoblju uz još također mlađahne Krešimira Radovčića i Matu Vucića, a njima je pridodana kvaliteta i iskustvo igrača koji su zagazili u četvrto desetljeće života poput Ivana Novačića, Josipa Bilinovca, Kristijana Krajine, Igora Marića te američkog razigravača Ronalda Moorea. Klasični spoj iskustva i mladosti koji će sigurno kako sezona bude odmicala nalikovati podmazanom stroju kako nas je već Cibonin trener Velić navikao. No, zato je relativno tajanstveno što to mogu ponuditi najjače hrvatske momčadi u svom prvom međusobnom sudaru, prvom od mnogih koji se očekuju ove sezone, što u domaćim natjecanjima što u ABA ligi. U stožeru Zadra često ističu da im još uvijek nedostaje pravi test njihovih mogućnosti, plaču za jačim protivnikom, a u tom pogledu im je večerašnji takmac dolazi kao naručen kako bi provjerili gdje se nalaze u ovom trenutku, dok je Cibonu pošteno izmučila korona koje su se na sreću uspjeli konačno riješiti u tjednu prije utakmice na Višnjiku. Upravo taj detalj daje domaćem sastavu puno veće šanse za trijumf, a da su njegovi igrači u ulozi favorita ne skriva ni Veljko Mršić koji će danas po prvi puta u najvećem hrvatskom derbiju biti na zapadnoj klupi, onoj na kojoj je tradicionalno stacionirana domaća momčad.


Carter još ne igra
– To je derbi, uvijek je bio i uvijek će biti. Vidjet ćemo, teško je nešto prognozirati. Cibona već dugo vrijeme nije igrala natjecateljsku utakmicu, no pripremaju se već desetak dana za nas. Nismo imali priliku pogledati neku njihovu utakmicu, ali smo ih zato mi u zadnje vrijeme odigrali dosta i što se toga tiče u nekoj smo prednosti pred večerašnji susret – kazao je trener Zadra u iščekivanju derbija koji će stručnom stožeru s Višnjika poslužiti kao idealan lakmus papir. Dosad su s druge strane, osim Splita koji ih je i pobijedio u jednoj pripremnoj, imali sve kvalitativno nedostojne protivnike i u tom smislu hrvatski derbi je stigao u najboljem trenutku, a još će ga začiniti i prisustvo publike, makar taj broj neće biti veći od tisuću.
– Ovo će nam biti prva baš jaka utakmica i mogu reći da sam osobno baš željan ove utakmice protiv takvog protivnika da vidim koliko možemo. Još uvijek nam nije u sastavu Justin Carter koji je stigao tek jučer u Zadar. Ozlijeđen je Filip Vujičić, no svi ostali su na broju i spremni. Ovo je i prva utakmica s određenim brojem gledatelja, očekujem da će ih biti oko tisuću što će nama biti velika podrška i vjetar u leđa. Naravno, očekujem da ćemo odigrati jednu dobru utakmicu, da ćemo biti prava momčad i kao što sam već rekao kad sam dolazio u Zadar očekujem da će naši navijači biti zadovoljni s odnosom prema dresu kojeg nosimo – zaključio je u Mršić.




Prkačin: Najveći mi je gušt igrati u Zadru
Osim što je u hrvatskom derbiju u službi Zadra, Veljko Mršić će imati jedinstvenu priliku vidjeti »in flagranti« mnoge svoje štićenike u reprezentaciji. Uz igrače Zadra: Darka Planinića, Dominika Mavru i Domagoja Vukovića te Martina Junakovića koji su u širem krugu kandidata za nacionalnu vrstu, sigurno će izbornika, kao i svekoliku sportsku javnost, najviše intrigirati što mogu Roko Prkačin, Toni Nakić i Mateo Drežnjak. Iznimno talentirani igrači koji su još i potpuno zeleni, a na njima će se graditi igra Cibone ove sezone. Dolazak u Zadar na pravi derbi imao je priliku dosad osjetiti tek Prkačin koji će i sam priznati da guštira igrati na Višnjiku, pogotovo kad je krcat.
– Zadar je sam po sebi veliki motiv, pogotovo što će u dvorani imati i podršku određenog broja svojih navijača. Opet s druge strane najveći mi je gušt kad dolazimo na parket Višnjika i onda krenu zvižduci i urlanje s tribina. Rijetko se viđa takva atmosfera na našim prostorima, pogotovo u hrvatskim dvoranama koje su i bez korone praktički uvijek prazne. U Zadar kad dođeš je potpuno drugačije, još se sjećam živo finala Kupa u veljači kad je bilo preko devet tisuća ljudi, velika je to razlika i izuzetan gušt za igrati, bez obzira što su svi protiv tebe – istaknuo je Prkačin koji u Krešin dom stiže kao novi kapetan Cibone dok je sličnu katarzu kao igrač Šibenke znao na Višnjiku prolaziti Toni Nakić. Večeras će po prvi puta imati priliku doživjeti susret sa zadarskom publikom u dresu Cibone.
– Sigurno će Zadar igru zasnivati na spuštanju lopte na Darka Planinića i na pick igri između Mavre i Planinića. Njih dvojica nam predstavljaju najveću prijetnju uz Gilberta koji je standardno dobar. Mislim da moramo nametnuti svoj ritam i očekujem da ćemo biti gladniji od Zadra jer nam je to prva utakmica nakon dugo vremena. Trebat ćemo ih slomiti tom našom energijom i željom za igrom – kazao je Nakić.


KK Jazine Arbanasi službeno postaje druga momčad KK Zadar
KK Zadar i KK Jazine Arbanasi potpisali su u srijedu višegodišnji ugovor, na temelju kojeg seniorska momčad Jazina službeno postaje druga momčad KK Zadar. Tako će 12 mladih igrača Zadra, uz samo tri do četiri iskusnija igrača igrati Prvu ligu počevši od ove sezone. Cilj ovog projekta jest razvoj mladih i talentiranih igrača, koji će na ovaj način skupiti puno iskustva igrajući ozbiljnu seniorsku košarku. Ubuduće će Jazine Arbanasi u svim natjecanjima nastupati pod imenom KK Jazine-Zadar II. O svemu ostalom zadarska javnost će biti upoznata na posebnoj press konferenciji koja će se uskoro sazvati.
»Ovo je jedan logičan slijed događaja s obzirom na to da smo prošle godine krenuli s KK Pet Bunara, gdje smo prepoznali mogućnost razvoj mladih igrača. Takva će situacija biti i s Jazinama, dakle u tom klubu ćemo razvijati naše mlade igrače. To će biti ekipa sastavljena od juniora i mlađih seniora koji će u prvoj ligi imati veću priliku za dokazivanje. Glavni cilj je razvoj mladih igrača kako bi jednog dana zaigrali u prvoj ekipi«, kazao je direktor Zadra Željko Žilavec. (kkzadar.hr)


Boykins više nije igrač Zadra
U iščekivanju Justina Cartera na Višnjiku su i službeno objavili preko klupskog facebook profila da Jacobi Boykins nije više član Zadra i da je s njim sporazumno raskinuta suradnja. Boykins je kratko boravio u Zadru te je odigrao četiri pripremne utakmice, no pokazao se »mačkom u vreći« jer je po navodima trenera Mršića došao nespreman i s očitim manjkom kilograma. KK Zadar je Jacobiju zaželio svu sreću u nastavku njegove karijere.


Raspored 2. kola
Zadar – Cibona (18 sati), Šibenka – Sonik Puntamika (subota, 17), Hermes Analitica – A.O. Škrljevo, Dubrava Furnir – Vrijednosnice Osijek, Split – Alkar, Zabok – Gorica.


»Očekujem da ćemo odigrati jednu dobru utakmicu, da ćemo biti prava momčad i kao što sam već rekao kad sam dolazio u Zadar očekujem da će naši navijači biti zadovoljni s odnosom prema dresu kojeg nosimo
Veljko Mršić