INSPEKCIJA ZAŠTITE OKOLIŠA NAREDILA ZATVARANJE DEPONIJA U DIKLU Maračić: S Gradom i Ministarstvom pronaći ćemo novu lokaciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Dobili rješenje da u roku od 90 dana trebaju prestati s aktivnostima odlaganja otpada
Nakon posjeta ministra Grad je izradio izmjenu i dopunu projektnog rješenja kojim se pokušao iznaći dodatni kapacitet za odlaganje smeća do otvaranja Centra u Biljanima. Pričalo se i o tzv. kazeti koja, međutim, danas više nije opcija, sve kako bi se povećali kapaciteti deponija do otvaranja Centra. No, treba sačekati odluku Grada s obzirom da su oni nositelj sanacije, kaže direktor Čistoće
Marin GOSPIĆ
Za miješani komunalni otpad ovdje više nema mjesta

Mještani Dikla zasigurno su oduševljeni odlukom o zatvaranju deponija na području njihova Mjesnog odbora, no ne i u tvrtki Čistoća koja sada s Gradom Zadrom i Ministarstvom zaštite okoliša mora pronaći novu lokaciju za deponij. Iako je ministar Tomislav Ćorić još prije dvije godine donio odluku o odgodi zatvaranja deponija, ovaj dikljanski nije se mogao izmjestiti jer Županijski centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim još nije gotov. Što će Čistoća poduzeti te imaju li ovom trenutku uopće rezervnu varijantu deponija, pitali smo njena direktora Dragana Maračića:

Nova lokacija nije poznata

- Dobili smo rješenje da u roku od 90 dana trebamo prestati s aktivnostima odlaganja otpada u Diklu te ćemo u dogovoru s Gradom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike iznaći zajedničko rješenje. Što se tiče nove lokacije, prošle je godine objavljen dokument o dinamici zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj u kojoj je i tablica za Zadarsku županiju, a po kojoj je Diklo predviđeno kao zadnje odlagalište za zatvaranje u našoj županiji. Kad nam je ministar bio u posjeti prije dvije godine napomenuli smo da su naši kapaciteti u Diklu pri kraju, a Centar za gospodarenje otpadom još nije otvoren, kaže Maračić.
Naime, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić još u siječnju prošle godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra, Brankom Dukićem te predstavnicima Mjesnog odbora Diklo, na kojem je zaključeno kako je neophodno što prije započeti sa sanacijom deponija i što prije uspostaviti adekvatnu plohu za odlaganje otpada. Tada je čak predložen i plan aktivnosti kako bi se započelo sa sanacijom, no najnovija odluka Inspekcije zaštite okoliša neočekivano je ubrzala sanaciju.
Direktor Čistoće, pak, napominje kako sada moraju utvrditi dinamiku zatvaranja deponija, a o mogućem prolongiranju roka kaže:

Tražili dodatne kapacitete

- Nakon posjeta ministra Grad je izradio izmjenu i dopunu projektnog rješenja kojim se pokušao iznaći dodatni kapacitet za odlaganje smeća do otvaranja Centra u Biljanima. Pričalo se i o takozvanoj kazeti koja, međutim, danas više nije opcija, sve kako bi se povećali kapaciteti deponija do otvaranja Centra. No, treba sačekati odluku Grada s obzirom da su oni nositelj sanacije, kaže Maračić, zaključujući kako će novu lokaciju naći u dogovoru s Gradom i Ministarstvom.
Ostaje vidjeti gdje će biti novo odlagalište s obzirom da niti jedno mjesto u svojoj blizini neće htjeti deponij, kao što su se i Dikljani peticijom borili protiv njega i na kraju izborili za izmještanje. Gradu Zadru predstoji velik posao pronalaska nove lokacije, budući da će Centar za gospodarenje otpadom biti gotov tek za dvije godine. O tome koliki bi kapacitet nove privremene, lokacije trebao biti kazuje i podatak da je, primjerice, samo u jednom mjesecu prošle godine prikupljeno čak 4.600 tona. Kažemo prošle godine stoga što ova godina, zbog koronakrize, nije mjerilo za prosjek zbrinjavanja smeća jer je i gostiju na odmoru bilo manje.


VEĆ TREBALO POČETI SANACIJU DEPONIJA

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić još u siječnju prošle godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra, Brankom Dukićem na kojem je zaključeno kako je neophodno što prije započeti sa sanacijom deponija i što prije uspostaviti adekvatnu plohu za odlaganje otpada

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)