Kod tvorca prve vinarske »Zlatne kapi« u Zadarskoj županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
P.O. KAŠTELANAC - Samozatajni »prvoborac« kotarske vinarske revolucije
Zlatko Kaštelanac iz Polače, nakon 2003. i dobivanja prve etikete kvalitetnog vina na tržištu, kao privatni proizvođač-vinar, kao jedan od začetnika ove vinske revolucije, je »mirovao«, ostajući vjeran svom kvalitetnom Trebbianu Toscanu, a sada s vinskom omoticom, 3 ha novih nasada i sinom Josipom, ide dalje
Vedran SITNICA
Josip u novom tek posađenom vinogradu

Te 2003., na razvalinama rata i bez tradicije kvalitetnih domaćih privatnih vina, tek s rose-om benkovačke vinarije sa oznakom kvalitetnog vina, Zlatko Kaštelanac prvi je u Zadarskoj županiji, od Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo dobio oznaku - kvalitetno vino za svoje vino koje nazva »Zlatna kap«. Prethodno je, tada još Martinju u Polači, i Vinkovu u Stankovcima, donoseći gotovo jedini ugodno i pitko, i prvo buteljirano vino ovog kraja, meo svih odnoseći šampionske titule.
Bilo je to vino od sorte Trebbiano Toscano, kasnije sorte koja tek sad i stiže na berbu, kad i mi kod Zlatka. No, od berbe - ništa?!

​Vinska omotica konačno došla do Kaštelanca

- Bili smo se natjecali za vinsku omotnicu u programu »Obnova i rekonstrukcija starih vinograda« i - prošli. To je bio stari vinograd kojeg smo počupali. Sada smo nad kućom zasadili novi vinograda 14.500 trsova, na oko 3 ha, pola bijelih, a pola crnih. Od bijelih su Marašina i Pošip, a od crnih Merlot i Syrah. Kako smo bili u vinskoj omotnici, morali smo iskrčiti stari vinograd i posaditi novi za istu površinu cca 3 ha. Htjeli smo ovo posaditi, a stari ostaviti još godinu dvije, ali takva su pravila, prenosi nam Zlatko Kaštelanac, u društvu sina nasljednika posla - Josipa koji je preuzeo poljoprivredni obrt Kaštelanac.
I što je onda sa vašim Trebbianom?
- Ove godine ćemo ga raditi iz grožđa od susjeda, dok ne vratimo naš u vinograd, ali ćemo ga sigurno vratiti i ostati mu vjerni. S njim smo krenuli i postigli što smo postigli. A i po »kritičarima«, do kojih ja držim, a to su - potrošači, da smo prilično uspjeli i šteta bi bilo prekinuti, nastavlja Zlatko.
​Zemlju će odmoriti dvije godine, moguće za »oživiti« je posijati djetelinu ili štogod, a onda će njihov »zaštitni znak« opet u nju.
Prvi ste napravili kvalitetno vino od privatnih vinara i izišli s buteljom na tržište? Bilo je to tada rijetko užitno vino, a ne tek što je bilo šampionsko po ovdašnjim smotrama?
- Prvi od privatnih vinara. Ranije društvene velike vinarije su mahom radile stolno vino. Bilo je to 2003. i od tada smo u prodaji vina. Prvo smo ga zvali » Zlatna kap«.
I ostali svo vrijeme samo na njemu?
- Samo je taj vinograd bio, a za ići dalje od toga trebalo je novaca. Investicija je nama bila prevelika da bi smo sami u to ušli. Natjecali smo se za sredstva i prije, ali ispadali. Recimo na katastru je pisalo 2,3 ha, a u drugom dokumentu 2,4 ha, pa bi to bilo dovoljno da ispadnemo. Novac je uvijek problem, a i za ovo zaokružiti smo morali po kredit u banku, a i banke daju novce onima koji ih imaju.
​Poticaj mladim vinogradarima-vinarima
Koliko ste dobili bespovratnih sredstava?
- Oko 75%. Po vinskoj omotnici do 50% je bespovratna potpora, a posao je na Josipu koji kao mladi obrtnik ima dodatnih 25%.
​Otkad si ti Josipe preuzeo?
- Otakako smo promijenili ime vinu. Ima tri godine, kazuje nam Josip koji je izvanredno uz posao apsolvirao agronomiju u Zagrebu, pa ostaje očistiti zadnje ispite. Dakle još jedan od mladih snaga koje po Zadarskoj županiji preuzimaju obiteljski posao s vinom.
Kolika je inače bila proizvodnja i kako je išla prodaja, pitam do ove corona godine?
- Vagon vina (10.000 l op.a.) koji se redovito i prodavao. Prodaja u rinfuzi odnosno bocama ovisno za koga je išla isporuka, hoteli i dio lokala su tražili butelje. Obično smo uspijevali sve prodati. Ako se ne bi prethodno sve prodali, znali bi prodati nešto grožđa. Kapacitet nam podruma i opreme nije dozvoljavao veću proizvodnju. Uglavnom kako se kaže »Dobar podrum - prazan podrum«! Ova je godina loša, jer hoteli i lokali su pali, ali je vidjeti da obiteljska gospodarstva koja se bave turizmom dolaze, jer je i ovdašnje vino dio njihove priče.


P.O. Kaštelanac
vl. Josip Kaštelanac
Polača 20
23423 Polača
gsm: 091/731-13-32, 091/583-45-05
e-mail: po.kastelanac@gmail.com


Zlatkov Trebbiano Toskano

Zlatko Kaštelanac napravio je od Trebbiana Toscana, sorte dominantne u Toskani, kako joj i ime kaže, vino kakvo su oduvijek željeli napraviti naši preci u Kotarima ali im je zbog nedostatka podruma, opreme i znanja, rijetko uspijevalo. Jedno mirno, pitko, blago, a okusno vino koje se može dugo piti, a ne promjeni čovjeku ćud, tek blago mijenja raspoloženje, pa je malo veseliji i pričljiviji.

To je jedno dobro "radno vino" i vino dugih sjedeljki s kojim se dobiju prijatelji. Ćud mu kao da slijedi zlatkov karakter, fina, blaga čovjeka, odmjerena na riječima i djelu, koji se ne zalijeće već uporno ostaje - dobar.


Zašto Trebbiano?

- Bili smo u koncesijama kada se dijelilo Nadinski vinograda. Ovaj dio do Polače, u donjem dijelu polja, na oko 100 ha koncesionirali smo Polačani,a tu je bio Trebbiano, a većina od preko 200 ha pod crnim sortama, koju su koncesionirali Nadinjani, u gornjem dijelu. Poslije smo otkupom ostali posjednici. U njega smo ušli za Sv Antu (13. lipanj op.a.), a kako nije bio obrađen tek smo tad rezali, pa je doživio šok i trebalo je par godina da se oporavi. Vinograd smo sad iskrčili, a bilo mu je već 35-6 godina.

​Kad se zemlja odmori vratit ćete Trebbiano, s kojim ste se i "lansirali" kao vinari?

- Vratiti Trebbiano i vjerojatno još neka kombinacija crnog, za sad bez definitivne odluke.

I dobili oznaku Zavoda - kvalitetnog vina za flaširanje?

- Po ocjenama za puštanje u promet uvijek smo bili na rubu za dobiti vrhunsko vrteći se oko 80 bodova (82 boda je granica za oznaku vrhunsko vino op.a.). I rod smo rezidbom odmah smanjivali, jer ako ga pustite dobili bi kariolu grožđa. Radili smo ga tako da bude prirodno vino, niti dodavati šećere niti bilo što drugo. Ciljano na do 11% alkohola. Ako bi išlo preko onda bi mu alkohol predominirao.

​Sjećam se godina s blagim preostalim šećerom, tada mi se posebno sviđao?

- Ako bi šećeri u grožđu bili visoki, pa i alkohol malo veći,onda bi valjalo ostaviti malo šećera neprovrelo, da ne postane prejak i alkohol predominira, a malo šećera bi uravnotežilo odnos s alkoholom. Kao i kod orkestra, najbolji je onaj u kojem se nitko ne ističe. I isključivo svježe, mlado vino jer ovo nije sorta za odležavanja. A odlična je za dalmatinska jela i s većinom se slaže.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)