Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Koronavirus zatvorio dvorane u Biogradu, najgore prošli najmlađi«

25.09.2020. 06:28


U tijeku je Europski tjedna sporta, koji traje od 23. do 30. rujna. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob ili tjelesnu pripremljenost. Ova europska kampanja ima cilj inspirirati Europljane da budu aktivni tijekom Tjedna sporta te ih ohrabriti da ostanu aktivni tijekom cijele godine. Europski tjedan sporta na zagrebačkom Jarunu otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je potom s djecom na otvorenom zaigrao hokej.
– Uz slogan# BeActive, Tjedan sporta je od izuzetne važnosti kako za Grad Biograd na Moru tako i za Zadarsku županiju. Radi se o inicijativi Europske komisije u sklopu programa Erasmus +Sport koja se već šestu godinu obilježava širom Hrvatske u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, kazao je prof. Zvonimir Petrović, viši trener rukometa iz Biograda na Moru.
Naime, bavljenje tjelesnom aktivnošću jedan je od najlakših i najljepših načina kako možemo brinuti o našem zdravlju i to je poruka ovogodišnjeg slogana # BeActive. Nažalost, pokazatelji o tome koliko se kao nacija bavimo tjelesnom aktivnošću na otvorenom, u prirodi, moru, bazenima, u svojim domovima ili u dvoranama nisu dobri i nisu nešto čime se možemo ponositi.


Vježbanje »putem video igrica«
– Bavljenje sportom omogućava zdraviji i kvalitetniji život. I Grad Biograd i 21 klub koji djeluje u ovom gradu bi se rado pridružili inicijativi, ali izgleda da neće moći. Zbog ove pandemije jedina dvorana koja je u gradu u vlasništvu osnovne škole i mala dvorana srednje škole, nisu u pogonu, jada se Petrović, predsjednik i trener biogradskog Rukometnog športskog kluba Mini-Sunce.
– Naime, preporuka, između redaka zabrana, biogradskog Stožera civilne zaštite je ne dati ih u korištenje za klubove koji djeluju i rade u gradu. Mnogi klubovi još od trećeg mjeseca nisu vidjeli dvoranu ni svoje mlade sportaše. I što sad? Najbolje je rasformirati te udruge? Je li ikog za to uopće briga? Posebno mlađim dobnim skupinama ostaje da vježbaju »putem video igrica« u svom domu, naglasio je Petrović.
Proteklih godina vrijednost projekta prepoznali su brojni športski klubovi i organizacije, razna poduzeća diljem Hrvatske, ali i škole i gradovi te razni sportaši i osobe iz javnog života. Pruživši potporu projektu pomogli su širenju poruke o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću među građanima Republike Hrvatske, bez obzira na dob, spol ili tjelesne sposobnosti.


Pretilost, mamac za bolest
– Sport za mlade je neprocjenjiv, pa onda i za društvo od posebne važnosti. Grad Biograd je u najgorem položaju od svih općina i gradova u srednjoj Dalmaciji jer za razliku od njih Zadrani koriste Mocire i Višnjik, Vodičani »igralište pod balunom«, Šibenčani gradske dvorane, navodi Petrović.
Ubrzo počinju natjecanja kako seniorska tako i mlađih dobnih skupina, kaže on, a za razliku od svih klubova u okruženju sportaši Biograda se pripremaju samo trčanjem, jer se lopta ne preporučuje i nemaju gdje trenirati.
– Žalosno. Najgore su prošli najmlađi. Preporuka je da se djeca iz različitih razreda ne smiju miješati. Ovih dana slušamo znanstvenike i kineziologe i stručnjake za koronu kako debljina opasno šteti kod osoba koje se zaraze koronavirusom. Pretilost uzrokuje ograničeno disanje, što otežava izlječenje pneumonije i drugih infekcija dišnog sustava. Masnoća je biološki aktivna i potiče stanje kronične upale u tijelu čak i prije nego što se COVID-19 dijagnosticira. Zamislite, a Hrvatska je među vodećim u EU po pretilosti. Po svemu sudeći, jesen i zima dolaze, vrijeme će biti još teže, a najmlađe »tko pita«. Sportaše i sportske radnike isto »tko pita«, zaključio je Petrović.