"LAVOVSKI POSAO" Zadarska postrojba jedina u Hrvatskoj radi 200 dana bez prestanka!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Naručene odore za jedinu postrojbu u RH mobiliziranu od početka pandemije
Na razini države 18. svibnja donesen je nalog o demobilizaciji postrojbi, ali je Grad Zadar procijenio kako je naša postrojba svrsishodna te je desetak pripadnika, upravo zbog turističke sezone, ostalo aktivno. Moram istaknuti kako su ovog ljeta odradili lavovski posao, kao i početkom školske godine, kaže načelnik Stožera, Ante Babić
Stožer CZ
Postrojba Civilne zaštite Grada Zadra svakodnevno je u nadzoru provedbe mjera

I nakon novog vala pandemije koronavirusa koji je nedavno zahvatio Hrvatsku, Grad Zadar jedini u Hrvatskoj može se pohvaliti kako nije morao mobilizirati timove civilne zaštite, kao što su to morali učiniti ostali gradovi u Hrvatskoj.
Naime, njihovi timovi mogu se pohvaliti jednim ratritetom - jedini u Hrvatskoj neprekidno djeluju već 200 dana, počev od ožujka kada se virus u našoj zemlji pojavio. Stoga su često isticani kao kao primjer učinkovitog rada na terenu, osobito u edukaciji građana koji na počektu infekcije nisu mnogo znali o posljedicama virusa, još manje o zaštiti protiv njega.
Gradski stožer Civilne zaštite stoga je poduzeo sve mjere u edukaciji svojih timova, ali su ovih dana otišli korak dalje naručujući im i kompletne odore za ophodnje. Načelnik Stožera Grada Zadra, Ante Babić, zadovoljan je što će njihovi timovi sada biti i dobro opremljeni, s obzirom da su dosad imali samo prsluke.

Edukacija učenika

- Prije nekoliko dana naručili smo odore jer ovoj pandemiji, nažalost, kako vidimo još nema kraja i pitanje je hoće li završiti dok se ne otkrije lijek. S obzirom da dolaze hladni jesenski dani, za pripadnike naše postrojbe naručili smo uniforme, budući da su dosad imali samo one prsluke žute boje. Po njima će, kao i dosad, biti prepoznatljivi te svima lako uočljivi s natpisom »Civilna zaštita«. Prikupili smo već nekoliko ponuda i izabrali najboljeg ponuđača te očekujemo što skoriju dopremu. Naime, ova nabavka zahtijeva određeno vrijeme, s obzirom da je riječ o različitim veličinama odora zbog kojih smo dobavljaču najprije morali poslati mjere svih članova postrojbe, kaže načelnik Stožera.
U usporedbi s ostalim gradskim stožerima Civilne zaštite, rad njegovih timova specifičan je upravo zbog neprekinutog rada i to je ono, kaže Babić, što je dalo izvrsne rezulate, osobito ljeti kada je grad bio pun turista.
- Nismo dobili naputak o mobilizaciji postrojbi opće namjene, a ona nam i ne treba s obzirom da je naša postrojba mobilizirana u kontinuitetu više od 200 dana. Na razini države 18. svibnja donijet je nalog o demobilizaciji postrojbi, ali je Grad Zadar procijenio kako je naša postrojba svrsishodna te je desetak pripadnika, upravo zbog turističke sezone, ostalo aktivno. Moram istaknuti kako su ovog ljeta odradili lavovski posao, kao i početkom školske godine, pogotovo u autobusima gdje je znalo biti problema zbog nenošenja maski. No, naši su pripadnici ulazili i u autobuse kako bi srednjoškolce educirali o nošenju maski, u čemu je također trebalo dosta truda, pošto je riječ o tinejdžerima. Njima je ova problematika korone nešto strano i često to ne shvaćaju ozbiljno. Zadovoljan sam što smo i tu postigli učinak, kao i u kontrolama svih uslužnih djelatnosti, od ugostitelja pa sve do državnih ustanova, ističe Babić, napominjući kako su procijenili da je u našem gradu izlazak postrojbe u ophodnje potreban bez bez obzira na odluka o demobilizaciji postrojbi na nacionalnoj razini.

Građani se pridržavaju mjera

- Ovdje treba pojasniti da, unatoč ovakvoj odluci države, Grad i dalje može imati aktivnu postrojbu, no u razdoblju dok vrijedi odluka o demobilizaciji njeni pripadnici nemaju pravo na nadoknadu troškova postrojbe. Mi smo ipak donijeli odluku o nastavku njenog rada jer je to bilo nužno, zbog čega smo je i financirali iz proračuna Grada, zaključuje načelnik Gradskog stožera, izražavajući zadovoljstvo i najnovijom epidemiološkom situacijom u Zadru.
- Sudeći prema izvještajima naše postrojbe, situacija je zadnjih dana jako dobra jer se građani pridržavaju mjera, pogotovo kada je riječ o nošenju maski. Iznimaka uvijek ima, ali postrojba i postoji kako bi građane upozorila na nepoštivanje mjera, osobito njihovo educiranje, na čemu ustrajno radimo od početka pandemije.


»Grad i dalje može imati aktivnu postrojbu civilne zaštite, no u razdoblju dok vrijedi odluka o demobilizaciji njeni pripadnici nemaju pravo na nadoknadu troškova postrojbe. Mi smo ipak donijeli odluku o nastavku njenog rada jer je to bilo nužno, zbog čega smo je i financirali iz proračuna Grada
Ante Babić, načelnik Gradskog stožera
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)