Šime Kurtov nad Pakoštanima gradi velebnu kušaonu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
VINA KARABA - Još jedan mlađi nasljednik vinski »pozlaćuje« očevo i nasljeđe predaka
Biti će to dijelom ukopan podrum za 100.000 litara i vrhunska u kamen obložena kušaona poviše Pakoštana s impresivnim pogledom na Vransko jezero u kojoj će uz devet sljedova vina gosti imati istinski vinski dom
Vedran SITNICA
Šime Kurtov u obiteljskoj vinoteci - osloncu prodaje

Šime Kurtov napustio je »državni« posao, u osiguranju u Ministarstvu vanjskih poslova, potom u Carini, i preuzeo od oca Milivoja djedovsko nasljeđe vinogradarstva i vinarstva kroz - Vina Karaba - što jr razlikovni nadimak obitelji Kurtov u Pakoštanima.
Uz poštovanje nasljeđa i zasluga oca Milivoja, Šiminim preuzimanjem i češćim pojavljivanjem na smotrama vina ono je - »pozlaćeno«. Šime je sad uvjerljivije posvećen vrhunskom vinu, a što je u Hrvatskoj oznaka za vina koja od kušača enologa pri Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo dobiju preko 82 boda, dok je kod nagrađivanja još ustaljeno zlato davati za 85 i više bodova. Uspjelo mu je to na nadmetanjima i s - Maraštinom.
- Imati najbolje vino i to od domaćih autohtonih sorti san je svakog vinara, a meni se ostvario, kaže Šime sa svojevremeno uzeta 82 bod za Maraštinu na 10. Vinfestu Benkovac 2019..
To što sve više mlađih ljudi »pozlaćuje« obiteljske vinarske tradicije jamstvo je uspjeha zadarske i ravnokotarske vinske revolucije.

Prodaja dobra i u koroni

Kapaciteti i prodaja?
- Sada je proizvodnja od 15 ka 20.000 litara vina, a to su i maksimalni sadašnji kapaciteti. Ne barikiramo jer nas prostor sputava, ali ubuduće će ići. Proizvodnja je pod kontroliranim temperaturama, a tu je i vinifikator. Idemo sa osam, i u pripremi deveta, etiketa, a tu su i - Travarica, Lozovača i, kaže Šime dodajući kako se prodaje u ugostiteljskim lokalima na širem području Pakoštana i Biograda. Adut prodaje je vlastita mala ali atraktivnu vinoteku u srcu Pakoštana nedaleko obale, plaže i jezgre, u starom grozdu kamenih kuća, a čemu će pošten gost teško odoljeti. I sve se proda. Zimi pomognu poklon paketi za partnere firmi s kojima dobro surađuju.
Kurtovi na tri lokacije u Pakoštanima uz Vransko jezero imaju 12.000 panja, od bijelih sorti, domaće Maraštinu, Debit i Pošip, od crnih, uz autohtonu Plavinu, su i Merlot i Cabernet Sauvignon. Od kooperanta prijatelja kupi Maraštinu, Debit, Crljenak, Plavac mali i Syrah.
​Uz vinograde imaju masline, orahe, smokve... Inače otac koji je sve to »zavrtio«, jedan od najdugovječnijih načelnika općina u zemlji, svaki slobodni trenutak koristi i dalje za vinograd i podrum, a pomaže i ostatak obitelji.​
- I korona godina, s obzirom na najave i očekivanja, je mogu reći odlična. Ostalo je nešto vina, ali ne koliko sam mislio.

​Predanost autohtonosti

- Priznanje za Maraštinu na Vinfestu 2019. primio sam i kao potvrdu da maraština ima potencijal. Treba ostati vjeran domaćim sortama po kojima možemo postati poznati, i razlikovati se od drugih regija i zemalja, jer turisti traže izvornost. A ovo je tradicionalno područje Maraštine, Debita, Plavine.. ističe Šime.
U Maškovića hanu me dočeka vaš Dabit kao vino kuće, ali ja i Debit..?
- Debit zahtjeva puno truda i muke. Zaziremo od njega, a i ljudi su ga zapustili. Ima problema i s klonovima jer to više nije naš bir. Selekcija je nužna, pa i brati ga dva puta, ranje sa kiselinom i nižim šećerom i poslije obrnuto, i uz kontrolu uroda. Želim se posvetiti autohtonim sortama: Crljenak kojeg želim dignuti, Maraština kao naš adut, a i Debit oplemeniti koliko je moguće.​
​Kakav je omjer crnog i bijelog i što je sa puštanjem novih na tržište?
​- Omjer je 50/50. Od sedam etiketa za što sam tražio ocjenu Zavoda ovih dana pet je stiglo vrhunskih: ​ Merlot, Pošip, Cabernet Sauvignon, Crljenak i Templar.​ Za Debit i Maraštinu za kvalietno, a Plavinu nismo još slali, a redovito je kvalitetna. ​
Templar?

- Kad je krenula priča sa Vitezovima vranskim i Templarima razmišljali smo o nazivu za cuvee i posvetili ga tome, po čemu je i Vrana odnosno Pakoštane prepoznatljivo.

​​Pred velikim iskorakom

Uz posvećenosti podizanju razine vina ovdje se događa i veliki iskorak kroz »Vinsku omotnicu« odnosno sredstva EU:
- Aplicirao sam i - prošlo je. Dobili smo sredstva. Podrum je pri kraju. a planiran je na 100.000 litara, sa svom potrebnom opremom. Na katu će biti uredi, laboratorij i kušaona. Ukupan je projekt s PDV-om na 9,4 milijuna odobreno je 40%. Mora biti do ljeta jer je to naš plan, a i obveza ugovora, makar će se zbog korone nešto oduljiti, kazuje Šime i daje na uvid na tradiciju naslonjen projekt izgleda budućeg »vinskog doma«.
Time praktično i životno potvrđuješ da ćeš to živjeti i raditi ?
- Apsolutno je to moja odluka.


»Vinska omotnica »radi«. Aplicirao sam i prošlo je. Projekt je 9,4 milijuna kuna, oni financiraju 40%. Podrum je pri kraju, a zbog njihovih uvjeta, i naše želje i plana, mora biti u funkciji za iduće ljeto.
Šime Kurtov


Vina Karaba
Ugostiteljski obrt Karaba
Brune Bušića 116, Pakoštane
+385 99 454 7047
vinakaraba@gmail.com


Paleta Vina Karaba

Templar (kupaža Merlot, Cabernet Sauvgnon, Syrah, Plavina) 0,75/Magnum - vrhunsko

Merlot, 0,75 - vrhunsko

Maraština,0,75 - kvalitetno

Pošip, 0,75 - vrhunsko

Cabernet Sauvignon, 0,75 - vrhunsko

Crljenak, 0,76 - vrhunsko

Plavina, 0,75 - kvalitetno

Debit, 0,75 - kvalittno

Rose (trenutno od caberneta plan je Plavina), 0,75l kvalitetno

Plavac mali crni, 0,75 - u pripremi

Za dio ugostitetlja 0,187 l - bočice za mini barove

Maslinovo ulje

Travarica, Loza, Orahovac i Vinjak (probna proizvodnja)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno