Udruga slijepih radi na projektu vrijednom pola milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
»Zajedno, aktivno, ravnopravno« projekt inkluzije i pomoći pri zapošljavanju
Glavni cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti slijepih osoba i unaprjeđenje kvalitete njihovog života kroz pružanje različitih socijalnih usluga i aktivnosti. Korisnicima ovog projekta, osobama s oštećenjem vida pruža se mogućnost stjecanja novih znanja i vještina kroz poticanje samostalnosti, neovisnosti te kroz ostvarenje društvenih kontakata sudjelovanjem na različitim kreativnim, rekreativnim, kulturnim i drugim aktivnostima, kažu u Udruzi
Petar FABIJAN
Problem slijepih osoba nije samo sljepoća, već i slaba uključenost u društvo

Na nedavnoj tribini »Integracija slijepih i slabovidnih osoba u društveni život zajednice - Zajedno, aktivno, ravnopravno!« zadarska Udruga slijepih istaknuta je kao primjer u povlačenju EU sredstava. Hvalevrijedan projekt na kojemu trenutno rade pomoći će njihovim članovima u rješavanju najvećeg problema - socijalnoj uključenosti.
Naime, zahvaljujući novom rukovodstvu Udruga je sve prisutnija u javnosti, a već mjesecima rade i na projektima kojima će aplicirati na sredstva EU-a. Trenutno rade na iznimno važnom projektu pod nazivom »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
U Udruzi tako saznajemo da je provedba projekta započela još 1. lipnja 2020. godine i trajat će sve do 31. svibnja 2023. Ukupna vrijednost projekta iznosi 450.000 kuna, a svakako valja spomenuti i partnere na projektu: Grad Zadar, Znanstvenu knjižnicu Zadar, Udrugu slijepih Šibensko-kninske županije, Udrugu »EKO-Zadar«, Zadarski plesni ansambl te Centar za socijalnu skrb Zadar - podružnica Obiteljski centar.

Unaprjeđenje kvalitete njihovog života

U Udruzi također napominju kako su upravo zbog ovih projekata zaposlili i izvoditeljicu projektnih aktivnosti, Martu Pleško, koja je dosad djelovala kao volonterka.
- Glavni cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti slijepih osoba i unaprjeđenje kvalitete njihovog života kroz pružanje različitih socijalnih usluga i aktivnosti. Korisnicima ovog projekta, osobama s oštećenjem vida pruža se mogućnost stjecanja novih znanja i vještina kroz poticanje samostalnosti, neovisnosti te kroz ostvarenje društvenih kontakata sudjelovanjem na različitim kreativnim, rekreativnim, kulturnim i drugim aktivnostima. Radionice osvještavanja pokreta, neverbalne komunikacije i vježbe orijentacije provodit će izvoditeljice aktivnosti, Josipa Štulić iz Zadarskog plesnog ansambla, a radionice kuhanja, izrade prirodne kozmetike, te edukacije o važnostima ekološke proizvodnje, provodit će Željka Jurlina iz Udruge »EKO-Zadar«, kaže Pleško.
Nastojeći što više čimbenika uklopiti u projekt »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« ovih su dana u prostorijama Udruge održali i edukaciju za partnere na kojoj su gostujući predavači bili djelatnici Hrvatskog saveza slijepih, zatim Andreja Veljača, izvršna direktorica Saveza, Mladen Menićanin, djelatnik EKONOMAT-a te defektologinja Vinka Hrgovčić Cvetko. Predstavnike partnerskih organizacija upoznali su sa specifičnostima rada s osobama s oštećenjem vida dajući im smjernice za adekvatan pristup prilikom izvođenja raznih projektnih aktivnosti, ističe voditeljica projekata Ana Perica.

Osvješćivanje javnosti o pravima slijepih

- Održali smo i javnu tribinu za građanstvo u atriju Gradske knjižnice Zadar na kojoj je Andreja Veljača sudionike upoznala s djelatnošću Hrvatskog saveza slijepih, projektima koje Savez provodi te pravima koja ostvaruju osobe s oštećenjem vida. Mladen Menićanin govorio je o pomagalima za osobe s oštećenjem vida, a Vinka Hrgovčić Cvetko o pružanju psihosocijalne podrške slijepim i kasnije oslijepljelim osobama. Mladen Bajlo, predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije, upoznao je sudionike s djelatnošću Udruge. Ja sam, kao voditeljica projekata, govorila o projektima u provedbi, dok je Marta Pleško, izvoditeljica projektnih aktivnosti na projektu »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« predstavila spomenuti projekt. Na kraju su i predstavnici partnerskih organizacija ukratko prezentirali na koji način će ostvarivati suradnju s Udrugom, kaže Perica o svim aktivnostima koje provode radi realizacije najnovijeg projekta i pomoći svojim članovima.
Tribinom su izuzetno zadovoljni s obzirom da su joj se, osim članova, odazvali i predstavnici srodnih udruga te drugi zainteresirani sudionici koji su aktivno sudjelovali u raspravi:
- Javna tribina predstavlja jedan oblik promicanja važnosti i svijesti o uključivanju osoba s oštećenjem vida u djelovanje šire društvene zajednice, radi čega nam je iznimno drago da smo unatoč epidemiološkoj situaciji uspjeli održati ovaj događaj, poručuju na kraju iz Udruge.


Bajlo: Bez projekata naša udruga nema budućnosti

Udruga slijepih Zadarske županije doživjela je velik pomak u radu otkako ju je preuzeo novi predsjednik Mladen Bajlo koji ovih dana sa svojom vrijednom ekipom radi na što većem uključenju članova u društvenu i radnu zajednicu.
- Riječ je o trogodišnjem projektu na kojemu radimo zajedno s našim partnerima, počevši od Grada Zadra, pa do ostalih kojima se i ovim putem zahvaljujem na pomoći u uključenju naših članova u društvo. Oni su godinama izolirani zbog svoje sljepoće, a ovaj je projekt važan upravo zbog njihovog što samostalnijeg uključivanja u rad i zajednicu, ali i bavljenje aktivnostima. Jer problem slijepih osoba nije samo sljepoća, već i slaba uključenost u društvo, što upravo ovim projektom želimo promijeniti.
Projektima smo se zapravo pokrenuli jer smo shvatili da naša udruga bez njih nema budućnosti. Zaposlili smo dvije mlade i obrazovane osobe koje rade na projektima i sve više se uključujemo u rad zajednice, poručuje Bajlo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)