Uređuje se prostor za izradu tradicionalnih samostanskih baškotina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
U dijelu Benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu
U toj zgradi je već uređen izložbeni prostor u kojem su postavljene umjetnine i relikvije iz samostanske riznice. Sada se uređuje prizemlje zgrade u kojem će biti prostor za izradu tradicionalnih samostanskih proizvoda, baškotina i raznih slastica
Radio PAG
Radove na uređenju Benediktinskog samostana svete Margarite podržao je Grad Pag, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i donatori

U Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Pagu radi se na uređenju zgrade u Koludraškoj ulici. U toj zgradi je već uređen izložbeni prostor u kojem su postavljene umjetnine i relikvije iz samostanske riznice. Sada se uređuje prizemlje zgrade u kojem će biti prostor za izradu tradicionalnih samostanskih proizvoda, baškotina i raznih slastica. Uz to, u prizemlju bi se trebao nalaziti i prostor za prodaju tih proizvoda. U proteklih tridesetak godina Benediktinski samostan svete Margarite u Pagu u velikoj mjeri je obnovljen, uređen je krov, unutarnji prostor, vanjski zidovi, dvorišni dio i zgrada u Koludraškoj ulici koja je u vrijeme nacionalizacije bila uzeta samostanu. Radove na uređenju Benediktinskog samostana svete Margarite podržao je Grad Pag, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, donatori iz Hrvatske, Italije i Francuske.
Benediktinski samostan svete Margarite izgrađen je 1318. godine u današnjem Starom gradu. Nalazio se sjeveroistočno od Zborne crkve Uznesenja Marijina, a temelji tadašnjeg samostana i danas su vidljivi. Pažani su se 18. rujna 1474. godine preselili u novi grad Pag, ali benediktinke su još neko vrijeme ostale u napuštenom gradu. U novom gradu Pagu Benediktinski samostan svete Margarite i samostanska crkva Marijinog Navještenja izgrađeni su 1483. godine.
U samostanu se čuvaju brojni umjetnički predmeti, djela umjetničkog obrta, slikarstva i skulpture. U Benediktinskom samostanu svete Margarite nastala je paška čipka, a paške benediktinke bile su prve učiteljice šivanja paške čipke. Utemeljile su prvu školu za djevojke i stoljećima besplatno poučavale u čitanju, pisanju, kršćanskom odgoju i šivanju čipke. (Radio Pag)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)