Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Volonterska akcija »Pomozi obnoviti poplavnu livadu«

25.09.2020. 07:42


Volonterska akcija obnove vlažnog staništa koje livadu ponovno pretvaraju u bogato hranilište za brojne vrste ptica Vranskog jezera održat će se 3. listopada 2020. godine od 9 do 14 sati u neposrednoj blizini ornitološke postaje i Info centra Crkvine.
Volonterska akcija poravnanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero.


Prijave do 1. listopada
Uključite se u aktivnosti obnove vlažnog staništa koje livadu vraćaju u bogato hranilište za brojne vrste ptica koje su prisutne na Vranskom jezeru, a koje se hrane isključivo na plitko poplavljenim područjima (male bijele čaplje, žute čaplje, blistavi ibisi, razne vrste ćurlina…).
Poplavna livada nalazi se uz drvenu poučnu stazu i Info centar Crkvine u ornitološkom rezervatu. Kada je poplavljena, na njoj se često može vidjeti mala bijela čaplja kako se hrani. Volonteri će uz pomoć alata (motike, grablje, štihače) kopati zemlju i zatrpavati rupe na livadi kako bi poravnali neravan teren i na taj način pripremili teren i omogućili pravilnu košnju u narednim godinama. Livade su nastale utjecajem čovjeka. Ako se ne održavaju košnjom ili ispašom, dolazi do zarastanja. Alat za rad osigurava Park, a volonteri trebaju ponijeti rezervnu obuću za rad u blatnim uvjetima i dovoljno vode za piće. U 9 sati je okupljanje volontera kod Info centra Crkvine, do 12:30 sati predviđen je rad na poravnavanju livade, zatim je ručak, a od 13:30 sati na programu je adrenalinski park.
Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini Info centra Crkvine.
Zainteresirani volonteri trebaju se prijaviti najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email [email protected] ili telefon 023/383-181.


Projekt financira EuroNatur
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.
Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini Info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Zainteresirani volonteri trebaki se prijaviti najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email [email protected] ili telefon 023/383-181!