Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zatvorena vrata nekih varoških kafića i konobari na neobičnoj pauzi

25.09.2020. 06:36


Brojni Zadrani jučer su u podne izašli na dnevnu pauzu i po dobrom starom običaju otišli popiti kavu u neki od kafića na Poluotoku. Međutim, velik broj njih jučer nije mogao uživati u ovoj rutini jer su se brojni zadarski ugostiteljski, posebno oni na potezu od Četiri kantuna prema Varoši, priključili prosvjednoj akciji nazvanoj 4 do 12 te su zatvorili svoje lokale od 11.56 do 12.56.
Ovim potezom zadarski su se ugostitelji pridružili kolegama iz Splita, ali i onima iz Istre koji su već prosvjedovali i tražili porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je, kako su rekli, realna i otvara put oporavku. Njihovi zahtjevi su napisani na plakatima koje su polijepili po izlozima svojih ugostiteljskih objekata i na kojima je navedeno kako od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine te trajnu preferencijalnu stopu na hranu, a što prema Zakonu o hrani, uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 13 posto ili 10 posto. Također, traže i pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.
Prošetali smo jučer kroz Varoš te naišli na zatvorena vrata i zaposlenike koji su odmarali u ovoj neobičnoj pauzi.


Poslana poruka
– Naš objekt se otvara tek od 12 sati, ali pridružili smo se kolegama iz solidarnosti te ćemo otvoriti tek u 12.56 sati. Naša sezona je inače trajala devet mjeseci te smo zatvarali samo tijekom tri zimska mjeseca. Međutim, ove godine smo s radom počeli tek u lipnju, za razliku od uobičajenih godina kad smo otvarali već od ožujka. Mislim da je pred nama tek teško razdoblje i da će ovo biti jedna jako duga zima, rekao nam je Dalibor Dobrijević koji već osam godina radi u restoranu Canzona u zadarskoj Varoši. Dodao je kako ova situacija pokazuje kako je Hrvatska zemlja uslužnih djelatnosti umjesto da je zemlja proizvodnih djelatnosti. Smatra kako je ova kriza pokazala kako ovo stanje nije realno te se nešto mora promijeniti.
I terase Kulta i Dišpeta jučer su u podne zjapile prazne, a djelatnici su sjedili za razliku od uobičajenih dana kad u podne sve vrvi radnicima koji su došli na kavu ili srednjoškolcima i studentima.
I djelatnike obližnje pizzerije Crazy Pizza našli smo na klupi ispred lokala.
– Protestiramo jer smatramo da bi nam Vlada trebala dodatno pomoći, a posebno što se tiče reprogramiranja kredita. Ovim prosvjedom šaljemo poruku da se reguliraju zakoni zbog kojih je došlo do ove situacije, rekao nam je Kristijan Preklushaj, sin vlasnika lokala Crazy Pizza. Pojasnio je kako imaju četvero zaposlenih te kako je iza njih sezona koja je bila lošija od prethodnih. Ipak, dodaje, poslovali su prihvatljivo.
Nakon Varoši zaputili smo se prema Četiri kantuna te smo naišli na istu sliku – kafići oblijepljeni plakatima kojima upozoravaju da tijekom sat vremena nikoga neće posluživati. Na štekatima tek pokoja mušterija koja ispija od prije naručenu kavu.
Vinko Smokrović, vlasnik restorana pizzerije 4 kantuna također se priključio ovoj akciji jer smatra da je ovo dobar način da se odgovorni upozore na brojne probleme s kojima se ugostitelji suočavaju.
– Priključili smo se jer smatram da je stvarno situacija prošla 5 do 12, odnosno da hitno moramo pomoći ugostiteljima kako bi spasili radna mjesta. Ja imam 33 radnika i radim cijelu godinu. Inače, sama špica sezone koja je trajala samo mjesec dana je u jednom lokalu bila kao i prethodne godine, dok je u drugom bila lošija za gotovo 40 posto. Međutim, to je jako malo prometa da bismo mogli raditi cijelu godinu. Inače, ima još dosta do kraja godine i mislim da će pad prometa biti i do 50 posto, rekao nam je Vinko Smokrović.


Zatvaranje lokala, otpuštanje radnika
Ističe kako je ovo neuobičajena situacija jer nitko nije naviknuo da privatnici i ugostitelji štrajkaju.
– Moj susjed u 40 godina nikada nije zatvorio svoj lokal i danas je to napravio na jedan sat. Ovo je zaista teško vrijeme, možda čak i teže nego što je bilo nakon Domovinskog rata. Smatram da nam podjele među ugostiteljima ne trebaju već svi moramo biti složni. Prihvaćam da se netko ne slaže s ovim što smo napravili, ali isto tako smatram da nemamo vremena za sjedenje i razgovaranje i da nešto moramo napraviti odmah. Možda ovim ugostiteljima koji se nisu priključili nije potrebna pomoć, možda se ne slažu s načinom na koji želimo doći do cilja, ali mislim da ovo sredstvo opravdava cilj – spašavanje radnih mjesta, naglasio je Smokrović. Upozorava ukoliko se nešto hitno ne promijeni da će velik broj ugostitelja biti prisiljen otpustiti ljude.
– U slučaju da mi stvarno budemo prisiljeni zatvoriti i otpuštati ljude to će biti ogroman trošak za državu. To će financijski biti puno gore nego subvencija na kamate na kredite ili što će iznositi pad PDV-a. Naime, otići će nam ljudi, nećemo platiti porez i prirez, nećemo platiti doprinose, a država će tim ljudima morati davati naknadu preko Zavoda za zapošljavanje. O kolikom je novcu riječ najbolje dokazuje moj slučaj. Ukoliko ja zatvorim lokal to bi bilo oko 1,5 milijuna kuna za period od 1. studenog do 1. travnja. Ovo je ogroman novac, naglasio je Smokrović.
Za kraj je istaknuo i pohvalio dosadašnje poteze Vlade, a posebno Grada Zadra koji je izašao u susret te smanjio ili u potpunosti oprostio najam poslovnih prostora. Smatra da je ovo dobar i pravi put kako bi se spasili ugostitelji i da im se olakša poslovanje tijekom zimskih mjeseci.