Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Amaterske predstave samo uz COVID potvrde

25.09.2021. 10:58


Održavanje amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija dopušteno je uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s tim da je za održavanje izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima uvjet da svi prisutni (izvođači, gledatelji i dr.) posjeduju EU digitalne COVID potvrde. Ova je mjera razljutila mnoge amaterske skupine, posebno s obzirom na to da se iste mjere ne traže od profesionalnih skupina koje mogu nastupati bez potvrda. Sva kazališta u hrvatskoj ovu mjeru poštuju pa tako i Hrvatsko narodno kazalište Zadar koje se pridržava svih mjera.


HNK radi prema uputama Stožera
– HNK Zadar slijedi sve upute sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera pa su tako za amaterske kazališne ili plesne skupine potrebne COVID potvrde, potvrdili su nam iz HNK Zadar te dodali kako od početka pandemije u kazalištu nije bilo nikakvih problema s poštovanjem mjera, a publika ni u jednom trenutku nije bila zakinuta.
– Zbog epidemioloških mjera pojačali smo našu pretplatu, prilagođavali smo se situaciji, a predstave nikad nisu bile otkazane, rekla je Nena Ninčević Mandić koja se osvrnula i na situaciju s amaterskim skupinama.
– Takve su mjere za sve, one su došle od strane Stožera te vrijede za kazališta u cijeloj Hrvatskoj. Veselimo se početku sezone, već sad postoji veliki interes za pretplatu, a sigurni smo da će publika uživati u cijelom programu, zaključila je Ninčević Mandić.
Ipak, ovakve mjere opasno mogu naštetiti postojanju amaterskih družina koje se zbog ovakvih odluka osjećaju zakinuto, a mnogi se pitaju i gdje tu ima logike. Amaterske skupine mogu izvoditi manje predstave i s manjim brojem glumaca, a mjere su ipak oštrije. Osim toga, amaterske su skupine često sastavljene od djece koja nisu cijepljena već će za njih biti potrebno raditi testiranja, koja će onda roditelje ili udruge baciti u dodatan trošak, na ionako iscrpljujuću financijsku godinu. O ovoj smo temi razgovarali i s voditeljima zadarskih amaterskih skupina koji svakako ističu nelogičnost istovjetnih mjera za sve.
– Preporuke i mjere zasigurno su tu s razlogom, ali mišljenja sam da bi trebale biti iste za sve. Potvrda sama za sebe ne poznaje pojam profesionalac/amater već osoba, rekla je Matija Šango Šimurina dramska pedagoginja u Kazališnoj udruzi Igrajmo se koja je potvrdila da su ovakve mjere na štetu amaterskih družina.


Slom amaterske scene
– Amaterska scena na ovakav način dolazi u situaciju potpune nemogućnosti rada i djelovanja što će dovesti do gašenja pojedinih organizacija koje su ionako u većini na margini neovisno o cjelokupnoj situaciji, a posljedice će biti dugoročne, vidljive u svim segmentima društva, posebice kad su djeca i mladi u pitanju, a potom i svi ostali, rekla je Šango Šimurina.
Vinko Radovčić, voditelj Drame plus također je komentirao ove mjere, ističući kako ne vidi razlog zašto se i publika dijeli. Naime, u kazališta će na profesionalne izvedbe, sukladno veličini, moći ući određeni broj posjetitelja koji onda prema naputcima Stožera neće trebati imati potvrde, dok će se iste, također prema preporukama Stožera, tražiti od posjetitelja amaterskih skupina.
– Ne razumijem kako i na koji način netko može podijeliti publiku koja dolazi na amaterske ili profesionalne produkcije? Zar publika nije – ista, odnosno svi sjede u istim, unaprijed predviđenim razmacima. Bojim se i ne vidim razlog zašto je ta mjera donesena i znam kome ona ide nauštrb. Ali, kome ide u prilog, pita se Radovčić također komentirajući tešku godinu koja je iz amaterskih skupina.
– Prošle godine doživjeli smo potpuni slom amaterske scene u cijeloj zemlji. Zar nije vrijeme da i mi krenemo ponovno u rad, s mladima na pozornicu? Ovo je veliki udarac za našu djecu i mlade koji odlaze na brojne dramske radionice i ostale srodne izvedbene umjetnosti i moraju im se, pod hitno, omogućiti izvedbe svojih uradaka u istim uvjetima i po istim odredbama kao i profesionalnim izvedbama, glumačkim, plesnim, glazbenim i inim ostalim. Razlog za drugačiju vizuru, viđenje i odluku ne vidim i svakako nije objektivna, poštena, niti zdravorazumska, rekao je Radovčić, a s njime se slažu i mnoge druge amaterske skupine.