Kao dijete s očevog ramena gledao početak rada Filozofskog fakulteta, a danas je profesor emeritus zadarskog Sveučilišta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Damir Magaš zahvalan Sveučilištu u Zadru na uručenoj počasnoj tituli
Djed i baka po ocu vratili su se u razrušeni Zadar, a naša obitelj 1956., u Varoš, u Kovačku 14, stotinjak metara zračne crte od tek osnovanog Filozofskog fakulteta. S ramena moga oca te jeseni sam gledao svečani početak njegova rada, a dio djetinjstva proveo sam u igri u ruševinama i bunkerima Kažerme, nekadašnjeg dominikanskog samostana u Varošu (danas Kazalište lutaka) gdje je 1396. zasvijetlila luč prvog našeg sveučilišta, prisjeća se Magaš
SVEUČILIŠTE U ZADRU
Magaš na svečanoj dodjeli priznanja Senata - profesor emeritus

Prilikom svečane proslave Dana Sveučilišta u Zadru, prvom njegovom rektoru i jednom od utemeljitelja, dr.sr. Damiru Magašu i svečano je uručeno zvanje profesora emeritusa, koje službeno Magaš ima od prošle godine nakon odlaska u mirovinu.

Na kraju prošle akademske godine 2019./2020. donesena je Odluka o dodjeli počasnog zvanja, koje se uobičajeno svečano uručuje na Dan Sveučilišta koji se obilježava 25. ožujka. Zbog epidemioloških mjera, svečanost je i ove godine upriličena u rujnu.

Zahvalan na priznanju

S Magašem smo razgovarali o tome koliko mu to priznanje znači, o nekoliko važnijih trenutaka koji su obilježili njegovu karijeru, kao i o planovima za budućnost.

- Znači puno te sam od srca zahvalan zadarskom Senatu na dodijeljenom zvanju profesora emeritusa! Ono je i inače čast, a i zahvala akademske zajednice umirovljenom pojedincu koji u statusu profesora emeritusa stječe i posebno određena prava i povlastice, kazuje Magaš.

Na pitanje da istakne trenutke koji su obilježili njegov profesionalni, ali i osobni život, Magaš je zavirio u sjećanja svoje obitelji te se prvo "vratio" na početak 20. stoljeća kad su mu djedovi i bake živjeli i radili u Zadru.

- Nakon Rapalla su se, silom prilika, našli 1930-ih u Šibeniku, gdje su se upoznali moji roditelji. Poslije rata su kao prosvjetni djelatnici, radili i u školi u Opuzenu na predivnoj Neretvi, i ondje sam rođen u Metkoviću. Djed i baka po ocu vratili su se u razrušeni Zadar, a naša obitelj 1956., u Varoš, u Kovačku 14, stotinjak metara zračne crte od tek osnovanog Filozofskog fakulteta. S ramena moga oca te jeseni sam gledao svečani početak njegova rada, a dio djetinjstva proveo sam u igri u ruševinama i bunkerima Kažerme, nekadašnjeg dominikanskog samostana u Varošu (danas Kazalište lutaka) gdje je 1396. zasvijetlila luč prvog našeg sveučilišta, prisjeća se profesor emeritus svojih dječačkih dana.

Putovao svijetom, pješačio okolicom

- U susjedstvu sam završio osmogodišnju školu, zatim gimnaziju, iščitao more knjiga, putovao svijetom atlasima, pješačio u okolicu grada, putovao brodovima uz hrvatske obale, išao u Glazbenu školu, svirao u komornom orkestru, i začas se našao na studiju geografije u Zagrebu. Bio sam zaljubljen u studij, u Zagreb, tamo sam upoznao i suprugu, koja mi nesebično pomaže u svim trenutcima i postignućima. Ipak, Zadar nam je otvorio srce, tu smo se zaposlili, priča Magaš.

Kao prostorni planer radio je prvih 17 godina, a supruga 43 godine u školi.

- Bilo je neizmjerno puno lijepih trenutaka u poslu, u Zadarskom komornom orkestru... Magistrirao sam, doktorirao, i ponovno se, u vrijeme teških dana za Filozofski fakultet u vrijeme srpske agresije, s njime sljubio. Ovaj puta kao zaposlenik na sljedećih 27 poticajnih, zahtjevnih, ali i uspješnih godina, kao skori utemeljitelj geografskog studija, Hrvatskog geografskog društva, časopisa Geoadrije i sudionik ponovnog osnivanja Sveučilišta u Zadru, rezimira Magaš.

Istovremeno je u dva mandata volontirao kao član poglavarstva Zadarsko-kninske, odnosno Zadarske županije koja je, kako ističe Magaš, i sama tek stasajući, kao i drugi brojni čimbenici, iznimno poticala obnovu Sveučilišta.

 

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)