Širokopojasni internet, tzv. »autocesta budućnosti« - projekt vrijedan 51,2 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Potpisan vrijedan ugovor za općine Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan
U ime općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja sukošanski načelnik Ante Martinac je s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o. Slovenija, potpisao 41.960.000 kuna vrijedan ugovor za građenje svjetlovodne, širokopojasne mreže do svih kućanstava, poslovnih i javnih objekata u navedenim JLS-ima. Prvi je to uopće projekt JLS-a u Hrvatskoj čija je vrijednost 51.257.449 kuna
Velimir BRKIĆ
Zajednička fotografija sudionika potpisivanja vrijednog ugovora

Veliki dan za općine Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan. Obistinile su se najave o znatno kvalitetnijem i pouzdanijem surfanju internetom s turbo brzinom do 100 megabajta s mogućnošću do jednog gigabajta po sekundi. Prvi je to uopće ovakav projekt u Hrvatskoj čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave.

Četiri općine

U ime općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja, sukošanski načelnik Ante Martinac je s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o. Slovenija, potpisao 41.960.000 kuna vrijedan ugovor za građenje svjetlovodne, širokopojasne mreže do svih kućanstava, poslovnih i javnih objekata u navedenim JLS-ima.
- Veliko mi je zadovoljstvo što u ime četiri dobrosusjedske općine imam prigodu potpisati ugovor s izvođačima radova, istaknuo je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan koja je nositelj projekta.
Ukupna vrijednost projekta je 51.257.449 kuna i sufinancira se sa 75 posto sredstava iz EU fondova. Završetak projekta je do kraja 2023. godine.
- Projekt podrazumijeva izgradnju svjetlovodne, širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima unutar obuhvata projekta, kazao je Martinac.

Tisuću kilometara svjetlovodne, optičke mreže

Svjetlovodna mreža, kazao je on, ostat će u trajnom vlasništvu općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac, s kojom će upravljati zajedničko trgovačko društvo po tzv. veleprodajnom poslovnom modelu.
- Optičkom mrežom će upravljati poduzeće Kotar net d.o.o. u osnivanju, zajednička tvrtka četiriju lokalnih jedinica. Mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode, istaknuo je Martinac.
Projekt je povijesno ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu sljedeće generacije, tzv. »autocestu budućnosti«.
- Svečanim potpisom ugovora s izvođačem radova pokrenut je put jačanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a preduvjet je jaka širokopojasna infrastruktura, odnosno kapaciteti infrastrukture za daljnju digitalizaciju javne uprave i gospodarstva, rekao je Martinac.
Kroz projekt će biti izgrađena svjetlovodna (optička) pristupna mreža do svih korisnika. Riječ je o oko 1.000 kilometara svjetlovodne, optičke mreže.

Smanjenje digitalnog jaza

- Implementacija ovog projekta za dvije godine dovest će do smanjenja digitalnog jaza, a uvođenje širokopojasnih usluga u različite segmente društva pridonosi poboljšanju njihove učinkovitosti, istaknuo je Martinac.
Na području obuhvata projekta, prema rezultatima popisa stanovništva 2011., živi ukupno 12.199 stanovnika (Galovac 1.234, Sukošan 4.583, Sv. Filip i Jakov 4.606, Škabrnja 1.776) u 3.870 kućanstava, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 91,9 stanovnika na kilometar četvorni. Navedeni JLS-ovi zajedno imaju površinu od 132,8 kilometara četvornih.
- Time će za preko 10 tisuća korisnika, bilo privatnih, poslovnih ili javnih s područja općina Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan, biti omogućen pristup internetu s ultra brzinom, zaključio je Ante Martinac.

Deset puta brži internet

Svjetlovodne niti i vodovi su osnova suvremene digitalne infrastrukture, koja svim građanima, poslovnim subjektima i javnim korisnicima omogućava velike brzine pristupa internetu, od 100 Mbit/s, čak do 1 Gbit/s, što je nekoliko desetaka puta više nego što su sadašnje prosječne brzine pristupa internetu. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti bez odgovarajuće brzine neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka, kazao je Kruno Škontra, prokurist Konektora d.o.o.

Važan projekt

Općina Sv. Filip i Jakov se u ovaj projekt uključila kako bi svim općinskim žiteljima u priobalju, zaobalju i otoku Bapcu omogućila brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog svakodnevnog razvoja telekomunikacija i brzine digitalne transformacije kojom se kreće naše društvo u cjelini. Ovo je izuzetno bitan projekt s kojim ćemo svima osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima, rekao je Igor Pedisić, predsjednik Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov.

Veliki korak naprijed

Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Galovac zajedno s partnerskim općinama radi već neko vrijeme, revolucionarni je projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, u kojem će optička mreža i turbo brzi internet doći u svaku kuću. Ovaj projekt je veliki dobitak za sve naše žitelje, poduzetnike, gospodarstvenike, inovatore, kazao je Marin Gulan, načelnik Galovca.

Pozitivan utjecaj u svim aspektima

Brzi internet će pozitivno utjecati na napredak u svim aspektima. Cilj je da svi imaju brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu. Bit će dostupna svim generacijama, a izrazito je važna i za ostanak mladih na našem području, poručio je Škara, načelnik Škabrnje.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)