Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U pandemiji porastao broj korisnika Socijalne samoposluge i Pučke kuhinje

25.09.2021. 11:06


Posljedice pandemije koronavirusa, koja je znatno povećala nezaposlenost i onemogućila brojnim našim sugrađanima prigodu da rade i zarade, i dalje se očituju u porastu broja korisnika Socijalne samoposluge i Pučke kuhinje organiziranih u okviru Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Razgovarali smo s Mirjanom Tadić, pomoćnicom ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, o potrebama, popunjenosti, kao i mogućnosti djelovanja poštujući epidemiološke mjere u cilju sprečavanja zaraze.
– Radimo bez poteškoća, već smo se uhodali u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama, saznajemo od Tadić.
Usluge Socijalne samoposluge prošlog mjeseca koristilo je oko 500 obitelji, a uglavnom je riječ o obiteljima koje, uz sve troškove života, nemaju dostatna sredstva za život
– Popunjenost je dobra, imamo sve što nam treba. Brojka korisnika ne iznenađuje, to je standard tijekom ovih mjeseci, tijekom zimskih mjeseci više je korisnika, tijekom ljetnih manje, a sve je to povezano s mogućnošću zapošljavanja, govori Tadić.
U Pučkoj kuhinji su uglavnom samci koji iz raznoraznih razloga nisu u mogućnosti sami sebi pripremiti topli obrok, stari i nemoćni, bolesni.
– Korisnici još uvijek ne objeduju tu, dolaze sa svojim posudama, ulaze jedan po jedan i dobivaju obrok, sve se odvija kao i prije. A korisnicima koji su stari i nemoćni dostavljamo obroke, kazuje Tadić.
Ni u Prenoćištu sv. Vinka Paulskog nema pritisaka.
– Za hladnije dane ćemo se pripremiti, naravno, sve kao i dosad, dodaje Tadić.
No, Caritas ne dijeli samo materijalnu potporu, Caritas djeluje i kroz Obiteljsko savjetovalište.
– Zdrava obitelj je zdravo društvo, temelj svega, svi zajedno moramo raditi na tome, zaključuje Tadić i dodaje kako želi da obitelj bude na prvome mjestu.
Kao uvijek, apeliraju na ljude, na susjede, na sve koji znaju da je nekome potrebna pomoć, neka im jave. U Caritasu su uvijek susretljivi i napominju da nema razloga za sram i da su svi dobrodošli.