Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Uvijek radimo kao da je dvorana puna«

25.09.2021. 09:10


Nova sezona Kazališta lutaka Zadar otvorena je, već tradicionalno, sa svevremenskom predstavom Crvenkapica, a najavljene su četiri premijere te mnoštvo repriza i obnova poznatih predstava lutkara koji sljedeće godine obilježavaju 70 godina rada.
Magdalena Koritar, pomoćnica ravnateljice, ispričala je o nadolazećim predstavama, velikom uspjehu na 23. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, kao i o važnosti suradnje kazališta s odgojno-obrazovnim ustanovama.


Svevremenska Crvenkapica
– Predstava Crvenkapica kojom tradicionalno otvaramo svaku sezonu, svoju svevremenost duguje samoj sebi. Nema djeteta koje ne zna priču o Crvenkapici, a naša je prema tekstu Vladimira Nazora u režiji legendarnog Mile Gatare. Djeca Crvenkapicu svakog puta dočekaju s velikim pljeskom i oduševljenjem. Slično je i s predstavom Tri praščića, za koju se uvijek traži karta više, započinje Koritar i nastavlja tumačiti što djeca mogu naučiti iz bajki te što je poticaj za predstavu Zlatna utvica.
Kako kaže, bajke su puno više od priča za djecu i neosporno je da imaju veliki značaj u dječjem razvoju, kako kognitivnom, tako i emotivnom.
– Bajke svojim pismom, likovima i tematikom potiču razvoj mašte i kreativnog razmišljanja. Kroz bajke djeca neposredno uče o moralu, vrijednostima, marljivosti i ljubavi jer način na koji djeca doživljavaju bajke je stvaran. Predstava Zlatna utvica, čiju ćemo premijeru imati u listopadu, napisana je prema priči naše najpoznatije spisateljice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić koja se zove Zašto se rodila bijedna Lera i njezino siroče. Priča tematizira odnos majke i kćeri, ali i postavlja pitanja smisla, pa tako i smisla života. Predstava je trenutačno u produkciji i jedva čekamo da ju izvedemo pred zadarskom publikom, najavljuje Koritar.


Četiri premijere
Očekivanja za ovu sezonu su velika te se nadaju povratku publike u kazalište.
– Ove sezone pripremamo četiri premijere; Zlatna utvica u režiji Roberta Raponje, Zlatno srce Nikolino priprema Rene Medvešek, Renata Carola Gatica režirat će Vrlo gladnu gusjenicu, a za kraj sezone pripremamo kooprodukcijsku predstavu s HNK Zadar Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine. Pri odabiru premijera želimo održati našu kulturnu i pisanu baštinu, ali i uvesti nove naslove. Osim premijera, radimo i na obnovama predstava Aladinova čarobna svjetiljka, Božić malog patka i Judita, a tu su i mnogobrojne reprize predstava. Vodimo računa i o našoj odrasloj publici te nastavljamo s programom Večernje scene, govori Koritar.
Nameće se pitanje koliko je zahtjevno obnoviti predstavu, a, kako objašnjava Koritar, ovisi o kojoj je predstavi riječ te kada je rađena, koliko je igrana i sl.
– Neke predstave su zaista zahtjevnije, što glumački, tako i scenografski i, naravno, financijski. Za ovu kazališnu sezonu planirana je bila i obnova Zoranićevih Planina koja je financijski jako zahtjevna, no, nažalost, nismo uspjeli iako smo imali više partnera u tom projektu. Ovim putem apeliramo na to da ju ne možemo obnoviti sami, potrebna nam je podrška Grada Zadra i Turističke zajednice te zaista smatramo da je riječ o predstavi od nacionalne važnosti, ističe Koritar.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!