Livio Perin vlasnik je ribarsko prerađivačkog obrta „Šiš-mar” u Kalima, čiji proizvodi su nadaleko poznati po svojoj kvaliteti i izvornosti. Nikakvo čudo kada je u pitanju tradicionalna dalmatinska gastronomija u Zadarskoj županiji. Livio Perin je svakako jedna od glavnih njezinih uzdanica.
Ribarsko prerađivački obrt “Šiš-mar” osnovan je 2005. godine, no proizvodnjom manjih količina u kućnoj radinosti Livio Perin i njegova obitelj počeli su se baviti dvije godine ranije.
100 posto očišćeno
“Šiš-mar” u svojoj ponudi ima 16 proizvoda koji su iz godine u godinu sve traženiji na tržištu. Trenutačno su najpopularniji marinirani i slani inćuni, lokarda i kozice, a najviše ih naručuju restorani na Kornatima čiji gosti to najviše i konzumiraju.
– Specifični smo po tome što sve radimo ručno, a pritom vodimo računa da je riba 100 posto očišćena i da u njoj nema ni jedne dlačice, govori nam Perin dodajući i to kako se danas rijetko koji proizvod može naći očišćen u potpunosti.
Kako bi se pokrenuo posao poput njegovog, potrebno je obaviti dosta papirologije, no da bi se uspjelo u njemu, potrebne su ipak neke druge stvari:
– Kako sam dugo godina bio kapetan na ribarskom brodu, imao sam prilike upoznati dosta ljudi koji su s vremenom stekli povjerenje u mene i moj rad. Do sada nikada nisam nikog prevario, a u ovom poslu uvijek ima nekih problema, govori Perin, pojašnjavajući kako se tijekom transporta često zna dogoditi da se ambalaža ošteti i iz nje iscuri, primjerice, ulje:
Obiteljski posao
– U takvom slučaju uvijek zamijenimo robu kao da se ništa nije dogodilo i ljudi su navikli na takav način surađivati s nama. Vodimo računa do najmanjih sitnica i redovito vršimo razna testiranja – želimo imati najkvalitetnije proizvode, pojašnjava Perin koji je inače svoj posao naučio raditi sam uz pomoć obitelji:
– Sve što znamo, naučili smo uglavnom sami. Iako sam prije nekih pet-šest godina imao prilike pogledati demonstraciju soljenja koju je u Adriji održavao jedan Talijan, svi sekundarni proizvodi koje imamo su naš nauk i iskustvo iz prakse. Svake godine se nauči nešto novo na što treba obratiti pozornost.
Livio Perin svoje proizvode i pripremu jela po izvornim receptima prikazat će i na “Peškariji”, koja će se u subotu ujutro održati na Narodnom trgu u sklopu manifestacije ZadarMore. Na “Peškariji” će u isto vrijeme o gastronomiji pripovijedati i Veljko Barbieri, s kojim Livio Perin surađuje već neko vrijeme. Do suradnje je došlo zahvaljujući poznanstvu preko zajedničkih susjeda u Kalima. Na prvi njihov susret Perin mu je na degustaciju donio slanu lokardu i slanu tunjevinu, dva proizvoda koja su se na kraju ispostavila Barbierijevim najdražim jelima. Uslijedila je zajednička suradnja, ali i prijateljstvo koje ih veže i danas.
Zadarska “Peškarija” na Narodnom trgu započet će u subotu ujutro u 10 sati i trajat će sve do 13 sati. Ona će sadržavati demonstraciju starinskog načina prodaje ribe u sklopu čega će biti organizirana priprema jela po starinskim ribarskim receptima Livija Perina. Uz ponudu i prodaju različite ribe bit će demonstrirano i njezino soljenje, a sve to bit će upotpunjeno i kaljskim igrokazom „Ki dua više”.
najnovije
najčitanije
Županija
SURADNJA DVIJU ŠKOLA
Filipjanci i Parižani zaigrali na turniru
Scena
ULAZNICE U PRODAJI
LEGENDARNI ROCK SASTAV Bijelo Dugme u sklopu turneje ‘Doživjeti stotu’ dolazi i u Zadar
Crna Kronika
PAO S ROMOBILA
NESREĆA U VIRU Mladić pao s električnog romobila i teško se ozlijedio
Crna Kronika
PU ZADARSKA
NA NOVOM BOKANJCU Muškarac zapalio automobil kojeg je prethodno uzeo bez pitanja
Županija
u povljani
PROJEKT VRIJEDAN 55 MILIJUNA EURA: Na Pagu otvoren camping resort s pet zvjezdica
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV